FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Делото на Юсеф стига до най-висока инстанция – върховния духовен водач Али Хаменей

Делото на осъдения на смърт Юсеф стигна до най-високото ниво на иранското правителство тази събота и неделя. Адвокатът на Юсеф Мохамад Дадхан потвърди, че съдът прехвърля делото към върховния духовен водач Али Хаменей за получаване на неговото мнение.

Тази стъпка е твърде необичайна, но тя дава малка отсрочка на делото и частичка надежда. Днес в понеделник 10 октомври трябваше да се вземе решение по делото. Мнението на Али Хаменей по дадено дело може да промени всяка присъда, включително постановленията на съда в Рашт или на Върховния съд на Иран.

Ние продължаваме да издигаме гласа си на огромно възмущение и същевременно делото на Юсеф привлича вниманието на международната общественост. Правителства по цял свят, включително тези на САЩ, Великобритания и Франция, дадоха изявления по повод съдбата на пастор Юсеф Надархани.

В свое изявление, говорител на Белия дом казва, че Надархани „единствено защитава силната си вяра и нищо повече от това не е направил, а това е всеобщо право на всеки човек. Ако иранските власти се опитват със сила да го накарат да се отрече от вярата си, това би нарушило религиозните ценности, които Иран твърди, че защитава, това би преминало всякакви граници на почтеност и би нарушило международните задължения, които Иран сам е поел”.

Председателят на парламента на Европейския съюз Йежи Бузек в речта си от понеделник – световния ден срещу смъртното наказание – посочва, че е „изключително разтревожен” от развоя на делото на Юсеф Надархани в Иран, който е изправен пред смъртно наказание.

„Нито една присъда срещу него не може да бъде оправдана”, казва Бузек. „Европейският съюз и особено Европейският парламент винаги ще бъдат нащрек. От Китай до Иран и от Бахрейн до Йемен – ние ще се опитваме да оказваме влияние върху правителствата и да издигаме съзнанието на гражданското общество по отношение на злините, които смъртното наказание причинява.”

Призивите за спиране на екзекуцията на Надархани, ирански пастор, продължават да нарастват само седмица след като искане за снизходителност бе отправено от най-високо ниво на правителството на САЩ.

На среща на върха в столицата на САЩ на 7 октомври изтъкнати членове на палатата на представителите на американския парламент в свои речи потвърдиха важната необходимост от защита на религиозните свободи.

Парламентарният представител Кантор призова също така американските лидери да „бъдат твърди и да се обединят” за защита на принципите на религиозната свобода, като се имат предвид преследванията на християни в Близкия Изток.

„Докато ние си седим тук с вас, пастор Юсеф Надархани буквално се бори за живота си в Иран просто защото отказва да се отрече от християнската си вяра”, каза той.

„Тук в Америка никой не може дори да си помисли, че някой може да бъде осъден на смърт заради вярата си”.

Парламентарният представител Кантор призова Америка „да застане твърдо и да оглави пред целия свят борбата за живота на Юсеф”.

Той призова американците да се борят „срещу нападките, които виждаме да се отправят към ценностите и за които тук у дома милеем толкова много”.

Иран усеща натиска, който западните страни му оказват като наблюдават случая отблизо. В отговор на това Техеран предприе медийна кампания, в която се отрича, че Надархани е изправен пред смъртна присъда за отстъпление от вярата или за отричането му от исляма.

Трябва да поддържаме този натиск у Иран, за да спомогнем за спасяването на живота на пастор Надархани.

Подпишете петицията
Всички статии относно Юсеф