FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Евангелист е застрелян в Пакистан

Мурад Хан

Християнин, който иска да помага на бедните, получава заплахи от мюсюлмани в района.

Карачи, Пакистан, 18 ноември (Новини на „Преките новини на Компас” – Compass Direct News). Евангелист е застрелян в сряда 16 ноември от неизвестен въоръжен, за когото семейството на убития предполага, че е член на радикална ислямистка групировка, които атакуват християни.

Захид Джамиел на 25 години разказва на Compass как баща му Джамиел Саауан и неговият помощник при отварянето в сряда сутринта на вратите на магазина за козметика в района на Гулшан Икбал, един от пакистанските търговски центрове на Карачи, млад мъж се появява изневиделица и застрелва Джамиел Саауан – първо в тила, а после и в лицето.

Убиецът избягва с мотоциклет, където двама души стоят на стража и го чакат, разказва Джамиел.

„Ние сме убедени, че баща ми бе убит заради това, че проповядва Библията – не може да има друга причина”, казва Джамиел.

Джамиел разказва още, че баща му не е споменавал да е получавал заплахи за живота си през последните няколко седмици, макар че е получавал такива по-рано, когато обявил желанието си да открие преди две години благотворителна организация с цел подпомагане на бедни християни в района Есанагри в Карачи.

„Неговата инициатива не можа да получи реално развитие, тъй като той започна да получава заплахи за живота си от неизвестни сили”, казва Джамиел. „Не знаем кой го заплашваше, но майка ми го убеждаваше да не излага живота са ни опасност заради семейството си”.

Въпреки това баща му продължава да проповядва, разказва Джамиел, и затова е широко уважаван като глас на подкрепа за християнската общност.

„Живеем в апартамент под наем, магазините ни също са под аренда и не притежаваме никаква собственост, нито пък имаме врагове, и тъкмо поради това сме шокирани от убийството на баща ни”, разказва той.”Това не бе грабеж, тъй като убиецът просто пристъпи към баща ми и го застреля”.

Захид казва, че майка му е в шок, трите му сестри и по-големият му брат Шахид също са в шок.

„Баща ни бе застрелян и умря просто заради нищо”, казва Джамиел. „Той само споделяше Божието слово с мюсюлманите и никога не съм чувал да е влизал в спор с когото и да било”.

Джамиел разказва, че семейството му се преселва в Карачи от Куета преди 10 години и две години по-късно баща му започва бизнес с козметика.

„Баща ми бе силно религиозен човек и преди няколко години реши, че е време да отиде сред хората и да им проповядва Благата Вест”, казва той. „Той имаше навика всеки ден да посещава по няколко семейства, където споделя с тях Божието слово, и той бе твърде доволен от този си начин на живот”.

Баща му също така е имал навика да седи в магазина със сина си между 11.00 и 15.00 часа и сетне е отивал да навести някои християнски семейства, с които да изучава Библията, казва Джамиел. Но в деня на убийството баща му отива в магазина 15 минути по-рано от него.

„Момчето, което ми помага в магазина ни разказа, че той тъкмо отключвал вратата, когато чул изстрелите от оръжието”, казва той. „След това момчето видяло, как баща ми се опитва да се вкопчи в нападателя, но мъжът стрелял още веднъж и куршумът улучил баща ми в бузата и излязъл отзад през главата му. Това го убило моментално.”

Михаел Джавед, бивш член на провинциалния съвет на Синдх, разказва на „Преките новини на Компас”, че познава жертвата от няколко години, тъй като и двамата са от Куета.

„Саауан бе много добър човек и винаги жадуваше да помага на хората от неговата община”, казва Джавед. „И аз смятам, че бе убит от някакви религиозни екстремисти, тъй като той сам ми каза веднъж, че е получавал заплахи от някои места”.

Бившият юрист казва, че никой досега не е отишъл в полицията да даде показания поради страх за сигурността си, и че е почти сигурно, че убийците на Саауан няма да бъдат хванати.

„Подобни случаи в Синдх са рядкост, но днес положението на малцинствата се влоши”, казва той. „Правителството трябва да положи усилия, за да осигури защита за нашите граждани”.

Наполеон Кайум, член на крилото за малцинствата на Пакистанската народна партия разказва на „Преките новини на Компас”, че правителството на Синдх, чието мнозинство принадлежи към тази партия, ще направи всичко по силите си, за да задържи убийците на Саауан.

„Говорителят на президента Асиф Зардари ми каза, че президентът е натоварил вътрешния министър на Синдх Мандзур Уасан да разследва инцидента и да му докладва”, разказва той, като добавя, че е възможно Уасан да посети днес семейстото.

Сахаил Джонсън от „Споделяне на живота с другите” изказва съжаление, че убийството на евангелиста може да доведе до увеличаване на страха сред християните в града.

„Бруталното убийство на пастор Саауан показва, че силите на екстремизма и нетолерантността ще направят всичко възможно да нарушат мира и реда в Пакистан”, казва той.

Макар полицията да направи регистрация на случая в сряда 16 ноември, тя тепърва ще трябва да направи някакъв напредък с разследването, твърдят източниците.

Семейството на Саауан се приготвя днес за погребението и все още се надява, че някой ден убийците му ще бъдат подведени под съдебна отговорност.