FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Китай >

Написана на ръка Библия от китайски християни в трудов лагер е подарена на Института „Джордж Буш”

Далас, 1 ноември 2011 г., Christian Newswire:  Основателят и президент на организацията „Помощ за Китай” Ксикуи „Боб” Фу лично предаде написан на ръка текст от Библията на бившия президент Джордж Буш по време на церемония по обяд. Китайската Библия ще бъде добавена към „Колекцията за свобода” на Института „Буш”.

В писмо до президент Буш и неговата съпруга, г-н Фу обяснява произхода на ръкописния текст на Писанието, като посочва, че преди десетина години, когато около 20 китайски християни, принадлежащи към домашна църква, се събират на сутрешното си богослужение в 5 ч. рано сутринта, в дома им нахлуват представители на властта и те са изпратени в трудов лагер. В лагера не им позволяват да държат в себе си Библията, но членове на друга домашна църква в същия трудов лагер успяват да се сдобият с копие от Библията, което е внесено нелегално. Затворниците започват да преписват Библията на ръка, книга след книга.

„Тези ръкописни Библии са използвани от повече от двадесет и пет християни от домашни църкви в трудовия лагер в продължение на повече от година, като по този начин те поддържали вярата на затворниците, които четат текстовете един след друг, като се редуват, и четат книга след книга тайно и по време на нощния мрак”, се казва в писмото. „В деня, когато затворник е трябвало да бъде освободен на следващия ден, текстът е изнасян тайно от трудовия лагер, за да не бъде конфискуван, когато затворниците напуснат лагера”.

По-късно текстът е донесен в САЩ от посещаващ страната и е предаден на „Помощ за Китай” от името на домашната църква в Китай.

Във вторник „Помощ за Китай” предаде книгата „Откровение”, която затворниците преписали на ръка, на Института „Буш”,.

Навремето г-н Фу е бил помолен от Института да предостави на „Колекцията за свобода” видео запис от християнско свидетелство, която има за цел „съхраняване и публично предоставяне на записи на по-главни движения за свобода и на техните водачи чрез видео интервюта, сборници от доклади и други материали”. Когато Институтът „Буш” поискал текст на проповед (или статия с подобно съдържание), написана от пастор на домашна църква, за да бъде добавена към колекцията, г-н Фу предложил ръкописния текст от Библията.

„Помощ за Китай” е основана през 2002 година с цел привличане на вниманието на международната общественост към грубите нарушения на човешките права в Китай по отношение на християните, принадлежащи към домашната църква. Организацията наблюдава и съобщава за нарушенията на религиозната свобода в Китай. Като използва широката мрежа от източници из цялата страна, „Помощ за Китай” често публикува новини, в които се съобщава за религиозно преследване в Китай. Базираната в Тексас организация „Мидлънд” също подпомага жертви на религиозно преследване с цел отстояване на правата им и работи за разпространение и утвърждаване на принципа за господство на правото и закона в Китай.

„Помощ за Китай” си спечели международна репутация като надежден източник на най-актуална информация за религиозното преследване и за цялостното положение с човешките права в Китай. Г-н Фу представя свидетелства пред много правителства и международни организации, включително пред различни комисии на американския конгрес, пред Европейския парламент и пред комисията на ООН за човешките права.

На церемонията по случай предаването на текста във вторник, като част от делегацията на „Помощ за Китай” и като представители на онези, от чието име текстът се подарява, присъстваха още:

  • Хайди Фу, съпруга на Боб Фу и съдружник-основател на асоциацията „Помощ за Китай”, бивш пастор на домашна църква и политически затворник;
  • Джо Торес, главен финансов съветник и председател на борда на асоциацията „Помощ за Китай”;
  • Дженийнг Лиу, автор на курса „Човекът от Небето”, бивш лидер на домашна църква в Китай и бивш затворник за вярата;
  • Уейхан Ши, бивш лидер на домашна църква в Пекин, затворник в продължение на три години за отпечатване на Библии в Китай;
  • „Кейти” Фенгбин Лу, бивш член на преследваната домашна църква Шауанг в Пекин
  • „Естир” Ксю Йанг, дъщеря на водачи на домашната църква Линфен; майка й е затворена за две години и освободена през 2011, а баща й е затворен през 2009 и в момента излежава присъда от три години и половина;
  • „Грейс” Ге Генг, дъщеря на „изчезналия”, вероятно затворения, адвокат Жишенг Гао, защитник на човешките права;
  •  Госпожица Генг, нейната майка и брат й идват от Китай в САЩ с помощта на американското правителство (чрез преговори на високо ниво) по време на последните дни от управлението на администрацията на президента Буш през 2009 година.