FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Китай >

Китайският адвокат Гао Жишенг е осъден на три години

Майкъл Айърлънд

Китай (ANSASSIST News Service). Макар че още от април 2010 година е обявен за изчезнал, известният адвокат по човешки права Гао Жишенг, християнин по вероизповедание, е осъден на три години затвор заради „нарушаване на условията на изпълнение на условната присъда.”

Световната мрежа „Християнска солидарност” (Christian Solidarity Worldwide – CSW) цитира новината от държавната китайска медия, която я излъчи в петък на 16 декември.

CSW потвърждава, че присъдата е издадена във връзка с условната присъда на адвоката, дадена му през 2006 година (която тогава е гласяла: „три години затвор и пет години условна присъда”). Присъдата му се дава заради „нарушаване на постановление на държавната власт” и нейният срок трябва да изтече следващата седмица.

В последните новини на CSW се казва: „Гао все още не се е появил публично и има тревожни съмнения, че той е бил жестоко измъчван по време на неговата „неизвестност”, както се е случвало при предишни негови задържания.

„Братът на Гао, който живее в Китай, и жена му, която живее в Щатите, не са информирани дали Гао е бил върнат в затвора или не. Още от април 2010 година няма никакви сведения за неговото местонахождение, за състоянието и здравето му, а китайските власти многократно отбягват всякакви въпроси, задавани от международната общност относно неговия случай.”

Изтъкнатият адвокат, който е придобил квалификацията си чрез самоподготовка и който двукратно е номиниран за Нобеловата награда за мир, за пръв път е обявен в неизвестност на 4 февруари 2009 година, казва CSW.

Световната мрежа потвърждава, че „след кратко публично появяване през март 2010 година, Гао изчезва отново на 20 април по време на пътуване към дома си в Пекин след посещение на роднини в провинция Синдзян. Гао разказва, че по време на задържането му е бил жестоко измъчван. Това поражда сериозна загриженост за здравето и състоянието му. Съпругата на Гао и двете му деца са избягали от Китай и в момента живеят в САЩ.”

CSW обяснява: „Преди време Гао е номиниран от министерството на правосъдеието за един от десетте най-изтъкнати адвокати на Китай, но той също така привлича вниманието на властите поради факта, че защитава случаи на религиозно преследване, включително случаи на преследване на църковни лидери на домашни църкви и на последователи на учението Фалун Гонг. През 2007 година Гао пише отворено писмо до конгреса на САЩ, в което разказва за случаите на използване на мъчения от страна на китайските власти.”

Мървин Томас, изпълнителният директор на „Християнска солидарност”, казва: „CSW призовава китайското правителство незабавно да освободи Гао Жишенг.”

„Трудно е да си обясним как човек, който е потънал в неизвестност за китайските власти, може да наруши условията на изпълнение на условната си присъда. Призоваваме международната общност да изрази подкрепата си за Гао по най-ефективен начин. Изчезването му е груб отказ от спазване на правата на китайски гражданин, който дръзва да говори публично за несправедливостите.”