FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Сирия >

Християните са обект на серия от отвличания и убийства; 100 човека са убити

Християнската общност в Сирия е подложена на серия от отвличания и брутални убийства, 100 християни са убити от началото на антиправителствените протести.

Достоверен източник в страната, чиято самоличност не можем да разкрием поради причини за сигурност, разказа на организацията Варнава-Помощ, че похитителите отвличат преди всичко деца и искат откуп за тях, а ако не получат такъв, ги убиват.

Източникът предостави и подробна информация за случаи на отвличания от Коледа насам (някои от подробностите не можем да посочим поради причини за сигурност). В два отделни случая двама християни – единият е на 28 години, а другият е баща на 37 години, чиято жена е бременна – са похитени от бунтовниците, а по-късно са намерени мъртви. Първият е намерен обесен с многобройни наранявания по тялото, а вторият е нарязан на парчета, които били хвърлени в реката. Още четирима други са отвлечени и похитителите им заплашват, че съвсем скоро ще ги убият.

На 15 януари двама християни са убити, докато стояли на опашката за хляб в пекарната. Друг християнин на 40 години с две малки деца е застрелян от трима нападатели, докато карал колата си.

Тези последни разкрития напомнят за антихристиянските нападения, които бяха станали ежедневие в Ирак от 2003 година насам, когато съюзническите сили начело със САЩ нахлуха в страната. Случаите на отвличания и убийства подхранват все по-голяма загриженост за бъдещето на християните в Сирия във време, когато антиправителствените протести в страната продължават.

Сирия играе главна роля в борбата за власт в региона

Неколцина коментатори-експерти поставят въпроса за широко изразяваното от западните медии мнение относно характера на бунтовете в Сирия. Те смятат, че безредиците не са просто вътрешен конфликт между правителството и метежниците, а става въпрос за международна битка за установяване на баланса на силите в Близкия Изток.

Айслинг Бирн, която пише за онлайн списанието Asia Times, на 5 януари сподели:

Това, което може да се види днес в Сирия, е съзнателна и добре пресметната кампания за сваляне на правителството на Асад и заместването му от режим, който е „по-съвместим” с интересите на САЩ в региона… Не за пръв път виждаме близко сътрудничество на новите афераджии от САЩ и Великобритания с ислямистите (а също така и връзки с ал-Кайда, както сочат някои данни), които работят съвместно за промяната на режими в „неприятелска” страна.

Борбата за установяване на баланс на силите в региона доведе до съюзничество между САЩ и сунитските мюсюлмански държави – Саудитска Арабия, Катар и тези от Персийския залив – срещу шиитския режим в Иран и срещу Хизбула, терористичната организация, която го спонсорира. Сирия е най-големият поддръжник на Иранската позиция; саудитският крал Абдулла казва: „Нищо друго (освен падането на самата Ислямска република) не би могло да отслаби Иран повече, отколкото загубата на Сирия.” Значителна част от конфликта се подклажда от Саудитска Арабия и Катар, които в момента повтарят в Сирия онова, което те направиха в Тунис, Египет и Либия и установиха сунитска уахабистка салафистка общност, като по този начин още повече увеличиха натиска върху Иран.

Все по-вероятно е да видим подкрепена от Запада военна кампания в съюз със сирийските бунтовници срещу режима на Асад, а това би било разрушително за църквата в Сирия. По време на президентството на Асад християните в Сирия се ползваха със значителна свобода и защита. Ако той падне, бихме могли да видим повторение на трагичното унищожаване на църквата в Ирак след падането на Саддам Хюсеин.

На 6 януари 2012 година Съветът на евангелските църкви в Багдад бе разтурен, което е знак за забиването на още един пирон в ковчега на християнството в Ирак. Някогашното значително християнско малцинство в тази страна днес е намалено до не повече от триста – четиристотин хиляди християни.