FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Судан >

Полицията бие и арестува евангелски християнин в Судан

Хартум, Судан („Преките новини на Компас – Compass Direct news). Източници потвърдиха пред „Компас”, че през тази седмица полицията би и арестува църковен лидер в Хартум.

Същите източници посочиха, че евангелският християнин Джеймс Кат от Евангелската църква на Судан е арестуван във вторник на 17 януари, като офицерите го биели, докато го водели към полицейския участък в Северен Хартум. Още същият ден той е пуснат под гаранция. Кат живее в църковния имот и изглежда, че причината да бъде арестуван е фактът, че той използва имота за свой дом.

Християнски лидери посочиха също така, че друг църковен лидер, който живеел в двора на Презвитерианската евангелска църква на Судан, бил арестуван в понеделник 16 януари, при което на съдебния диспут полицията и съдът съвсем несправедливо вземали страната на мюсюлманите. Офицерите арестували работника Габро Хаиле Селасие, защото живеел в църковния имот, който след големи разногласия бил даден на бизнесмен-мюсюлманин. Мъжът отказал да го преместят оттам и настоявал полицията да му предостави официален документ, в който да бъде описан редът на техните действия. Само часове след арестуването му Селасие е освободен под гаранция, но той заяви, че се страхува, че може отново да бъде арестуван. Селасие добавя също така, че войниците вече започнали демонтирането на църковната ограда. Той каза пред „Компас”: „Няма съмнение, че ще разрушат дома ми.”

Църковен лидер сподели, че въоръжени полицаи са изпратени в неделя (15 януари) вечерта на мястото, за да го превземат със сила, тъй като властите са на страната на бизнесмена-мюсюлманин Осман ал-Тайеб в усилията му да завземе участъка земя като част от планирано конфискуване на църковната собственост. Лидерът посочи още, че „правителството продължава да се опитва да се намесва в делата на църквата, като застава на страната на хора като Осман ал-Тайеб.”