FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Египет >

Мюсюлмани в Египет нападат църква, горят домове на християни и магазини

Майкъл Айърлънд

Джоузеф Насралла, представител на американската телевизия Way TV, разговаря с органите за сигурност в Египет и ги увери, че заснетите на видео пожари са излъчени в САЩ и в Близкия Изток. Като реакция на това веднага в района са изпратени коли на сигурността и късно вечерта насилията са спрени.

Кайро, Египет (ANS-ASSIST News Service). На 19 януари банда мюсюлмани атакуваха коптски християни в село Рахманийя Кебли, Горен Египет, Наг Хаммади, провинция Кена. Те разграбили и подпалили домове, сламени хижи и магазини с възгласите „Аллаху Акбар”.

Мери Абделмасих, египетска журналистка, която пише новини за агенцията Assyrian International News Agency (AINA: www.aina.org), казва, че не се съобщава за убити или ранени. Органите за сигурност са били на самото място, но не са се намесили, а пожарната пристигнала с час и половина закъснение.

Агенция AINA съобщава, че според свидетел, една сламена хижа на коптски християнин е подпалена, за да изгори и да се освободи място за построяването на джамия. В селото има повече от 300 джамии и само една църква.

Според местните жители-копти, твърди AINA, причината за насилията трябва да се търси в парламентарните избори: салафистите се стремят да попречат на коптите да гласуват (а техният брой в селото е над 50% от 20-те хиляди жители), тъй като те имали намерение да гласуват за двама умерени мюсюлмани, а не за кандидата на салафистите. „Нито един копт от Рахманийя Кебли не можа да гласува днес, затова салафистите ще спечелят изборите”, казва един свидетел. Коптите действително са възпрепятствани да гласуват.

AINA продължава с репортажа си и казва, че американската телевизия Way TV заснела на живо нападенията в Рахманийя и сетне се обадила на началника на органите за сигурност в селото Осама, който от своя страна казал „всичко е наред тук”, макар че телевизията предавала картини на горящи къщи.

AINA пояснява, че Джоузеф Насралла, представител на телевизия Way TV, разговарял с органите за сигурност в Египет и ги уверил, че заснетите на видео пожари са излъчени в САЩ и в Близкия Изток. Като реакция на това веднага в района били изпратени коли на сигурността и късно вечерта насилията са спрени.

По време на друг инцидент вчера голяма група салафисти и членове на „Ислямски братя” нахлули в църквата в село Абу Мака (Бахтийм, Шубра Ел Хайма, провинция Калиубия) и казали на вярващите, че тази църква нямала лиценз и че поради това никой не може да идва да се моли в нея. Един мюсюлманин изразил мнението, че църковният имот от 1300 кв. метра е подходящ за построяването на джамия и на болница.

AINA потвърди, че епископ Маркус от Шубра Ел Хайма вече бил определил датата на официалното откриване на недовършената църква, в която вечерта на този ден да отслужи меса по случай празника богоявление.

Коптски източник твърди обаче, че епископът отменил откриването, което разгневило вярващите, тъй като не им била казана причината за отмяната. Свидетел потвърди също така, че мюсюлманите обещали да се върнат отново в петък.