FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Египет >

Мюсюлмански съвет в Египет изселва осем християнски семейства и изземва имуществото им

Майкъл Айърлънд

Домове на копти в Америйя, подпалени от мюсюлманиАлександрия, Египет (ANS-ASSIST News Service). Египетската журналистка Мери Абделмасих, пишеща за новинарската агенция „Асирийски международни новини” (Assyrian International News Agency, AINA: www.aina.org), съобщава, че национални и международни общества по правата на човека многократно критикуват използването на такова помощно средство за помирение, като така наречените „помирителни срещи” (както предава и „Съветът на Бедуините”) , осъществяващи се между копти и мюсюлмани след всяка поредна атака над коптски християни.

Срещите се провеждат под надзора на службите за сигурност, пише Абделмасих.

В своя доклад, оповестен онлайн, Абделмасих твърди: „Серия от срещи бяха проведени от радикални мюсюлмани миналата седмица, които целяха вземането на решение относно съдбата на коптите в едно селце в района на Александрия, където мюсюлманите настоявали всичките 62 коптски семейства в селото да бъдат депортирани поради необоснованите обвинения, които били повдигнати срещу един коптски християнин”.

AINA съобщава, че коптите в селцето Кобри ел Шарбат (или още ел Америйя) в района на Александрия били нападнати на 27 януари от тълпа мюсюлмани, състояща се от около 3 хиляди души и водени от салафистки лидери, които разграбили и подпалили домове и магазини на копти.

Абделмасих пише: „Насилието бе провокирано в резултат на обвиненията, които бръснар-мюсюлманин на име Тоемах отправил към 34-годишния шивач-копт Мурад Сами Гуиргис, който имал в мобилния си телефон „неподобаващи” снимки на мюсюлманка”.

Абделмасих продължава: „Мурад отрече обвиненията и поради страх за живота си сам отишъл в полицията и се предал. След като той вече бил в полицията, мюсюлманите разграбили и подпалили магазина му, а също и дома му. Цялото му семейство, включително родителите му и жененият му брат Романи, било насила изселено от селото. Мурад все още е задържан от полицията.”

Абделмасих съобщава, че в полицейския участък на ел Америйя били проведени три „помирителни срещи”. На срещите присъствали салафийци и представители на „Мюсюлмански братя” от съседните села, а също така представители на църквата. Мюсюлманите настоявали да бъдат изселени от селото всички коптски жители поради „нарушаване на мюсюлманската чест.”

Според журналистката мнозина предполагат, че историята с мобилния телефон е изфабрикувана, за да се започнат насилия срещу коптите. Полицията казва, че мюсюлманката от снимките отрича наличието на нейни снимки на телефона на мъжа, а такива действително не били намерени там, както съобщава Ихаб Азиз, коптско-американски активист в Египет.

„Среща на помирението” за АмерийяАбделмасих продължава: „По време на първата „среща на помирението” било решено, че трябва да бъдат изселени само онези копти, които пряко били замесени в случая с Мурад, като същевременно църквата настоявала за компенсация от два милиона египетски фунта за невинните копти, чиито домове и магазини били подпалени на 27 януари. Мюсюлманите, особено салафистите от съседните села, отказали да разискват каквато и да е компенсация, като настоявали, че абсолютно всички копти трябва да бъдат изселени.”

AINA съобщава, че на 30 януари тълпа мюсюлмани за втори път нападнала копти в Кобри ел Шарбат, като подпалила три къщи на копти в присъствието на местните сили за сигурност, които „стояли само като наблюдатели и нямали и намерение да спрат насилието”, според разказа на Джоузеф Малаак, адвокат на коптската църква в Александрия. Той продължава: „Това доказва факта, че нападателите не се страхуват от силите за сигурност или от закона.”

Представителите на мюсюлманите настоявали за изселването на богатия коптски търговец Абесхайрун Солиман заедно с четиримата му женени сина и техните семейства, като ги обвинявали, че те самите предизвикали размириците като стреляли във въздуха, след което мюсюлманите нахлули в имота им и подпалили дома още докато семейството било вътре. Ихаб Азиз казва: „Никой не бе ранен, макар да било стреляно, както някои твърдяха: членовете на семейството бяха твърдо убедени, че никой не е стрелял. Полицейските власти издали заповед за арест на двама от синовете на Солиман.”

Семейство Солиман се крият в едно мюсюлманско семейство, което ги спасило по време на подпалването на дома им. Същото семейство понастоящем продължава да им дава убежище. Мюсюлманите заплашили, че ако осем коптски семейства не бъдат изселени до 3 февруари, всичките останали 54 коптски семейства в селото ще бъдат подложени на насилие след петъчната молитва. Те нарекли този ден „петъкът на изселването”, а също така „петъкът на разчистването.”

Новинарската агенция съобщава, че в сряда на 1 февруари силите за сигурност набързо организирали „среща на помирението”. На срещата присъствал Абесхайрун Солиман и един от синовете му.

Като резултат от срещата било решено следното:
– изселване на осем коптски семейства, което включвало три от семействата на Мурад и пет семейства на фамилия Солиман;
– продажба на имуществото и целия бизнес на богатата фамилия на Абесхайрун Солиман, което трябва да се осъществи до три месеца от специална комисия под надзора на салафисткия шейх Шериф ел Хауъри. Солиман няма право да участва в продажбата, нито дори да се види с бъдещия купувач;
– комисията ще събере всички парични средства, получени от продажбата на земи, имущество, бизнес и т.н., а също така неизплатените полици от различните транзакции по бизнеса на притежаваната от Солиман верига магазини;
– ако тези решения не бъдат изпълнени, всички копти в село Кобри ел Шарбат ще бъдат нападнати, а домовете и имуществото им напълно изгорено.

AINA съобщава, че Абесхайрун Солиман подписал споразумението, което повечето копти сметнали за „унизително.”

Уиса Фавзи, член на коптския младежки съюз „Масперо” в Александрия казва, че Солиман няма нищо общо с историята на Мурад, но подписал споразумението, за да спаси семейството си и останалите копти в селото, „в противен случай щеше да има клане на коптите през този петък.”

Коптите от село Кобри ел Шарбат били потресени, след като чули новината за изселването на „най-големия копт” на тяхната общност, чието богатство се оценява на повече от 20 милиона египетски фунта. Рами Хашфа от александрийския младежки съюз „Масперо” казва: „Всички чувстваха унижението и усещаха върху себе си отношението на радикалните мюсюлмани, които като че се „смиляват” над тях.” Сетне добавя: „Те чувстват, че са тероризирани и се страхуват за бъдещето си. Коптите в съседните села също са обхванати от страх.”

Магди Халил, ръководителка на „Форума за свобода в Близкия Изток”, съобщава по християнския телевизионен канал „Ал Карма” в САЩ, че „помирителните срещи”, съставени от салафисти и членове на „Мюсюлмански братя”, и същевременно организирани от службите за сигурност, са незаконни, а насилственото изселване е престъпление според международното право.

Халил казва: „Кой им е дал правото да организират комисия, председателствана от салафисти, за продажба на християнско имущество? Това е бандитизъм и безочливо насилие срещу коптите.”

Тя продължава: „Ако приемем такова отношение, това ще породи лавина от насилствени изселвания.”