FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Църковен лидер заловен и пратен в затвора

Джеръми Рейнълдз

Техеран, Иран (ANS-ASSIST News Service). Известен лидер на църквата „Божие събрание” в техеранския квартал Нармак е арестуван на работното си място от агенти на държавна сигурност на ислямската република.

Новинарската агенция Farsi Christian News Network (FCNN) съобщава, че на 8 февруари агенти на министерството на държавна сигурност на ислямския режим нахлули в мястото, където Маасис Моузесиан работел, и го отвели в затвора Раджай Шахр в град Карадж. И доднес семейството и приятелите му нямат сведения за това, защо е обвинен и какви са причините за внезапния арест.

FCNN сочи също така, че Моузесиан успял чрез кратко позвъняване по телефона да съобщи на членове на църквата къде е затворен, но че му е забранено да се свърже с роднините си преди 11 февруари.

На 12 февруари жена му и неговият син отишли с кола в затвора с надеждата да го видят, но не им било позволено и им казали да си вървят.

Новинарската агенция заявява, че освен нареждането за приемането му в ареста, няма други законови документи или дори устни изявления, които да обяснят внезапното задържане.

Агенцията коментира: „За разлика от цивилизования свят, в ислямската република доказателствата си остават грижа на самия обвиняем. Но обвиненията се отправят само след продължителни разпити, които често са съпроводени с мъчения.”

FCNN сочи, че Моузесиан е арменец, женен с две деца. Работи в частна компания, тъй като на немюсюлмани се отказва работа в държавни учреждения. Широко известно е също така, че той е християнин.

Агенцията заявява, че новината за внезапното му арестуване била възприета от членовете на църквата с тревога и съмнения за изхода от случая.

FCNN коментира: „Трябва да обърнем внимание на читателите си върху продължаващата вече толкова време вълна от арести и задържания на християни, които ислямският режим осъществява в цялата страна. (Тези събития) продължават още отпреди Рождество Христово.”

Агенцията сочи, че макар повечето от нападките да са насочени към новообърналите се християни, по-традиционните църкви (такива като асирийската и арменската) и техните членове също не могат да избегнат зоркото око на министерството на държавна сигурност.

FCNN заявява, че църквите „Божие събрание” в Техеран и в други управлявани от ислямистите градове са шпионирани и нападани почти всекидневно.