FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Египет >

20 хиляди мюсюлмани се опитват да убият свещеник и да подпалят църква в Египет

Джеръми Рейнълдс

Църквата „Св. Мария” в Меет Башар, ЕгипетЕгипет (ANS-ASSIST News Service). Тълпа, наброяваща почти 20 хиляди мюсюлмани, предимно салафити, неотдавна се опитала да нахлуе и да подпали църквата „Св. Мария и св. Авраам” в селцето Меет Башар в Загазиг, провинция Шаркиа.

Според разказа на Мери Абделмасих, пишеща за новинарската агенция Assyria International News Agency (AINA), тълпата искала да убие преподобния Гуиргис Гамийл, свещеник на църквата; той самият нямал никаква възможност да напусне дома си.

AINA съобщава, че около 100 копти, тероризирани от мюсюлманите, преди това потърсили убежище в църквата, а сетне тълпата започнала да замеря с камъни стените на църквата, като се опитвала да влезе вътре, да малтретират коптите и да подпалят зданието. Същевременно били подпалени дома на един копт, който живеел близо до църквата, жилището на член на църквата, както и три леки коли.

Новинарската агенция разказва, че тълпата настоявала момичето Рания да бъде върнато на баща й: Рания е на 15 години и е дъщеря на Халил Ибрахим. Тя била задържана от дирекцията по сигурността. Рания била християнка, но преди три месеца се обърнала в ислям, тъй като баща й взел попечителство над нея, а самият той се обърнал в исляма преди две години.

AINA потвърди, че момичето изчезнало от селото миналата събота, когато излязло от къщи с намерение да пазарува. Според свещеник Гамийл, Рания имала големи разногласия с баща си, който уредил брак между нея и един мюсюлманин.

Баща й Халил Ибрахим отишъл в събота в полицията и обвинил свещеника, че той стои зад изчезването на момичето, като добавил, че то отишло да живее при майка си, която е християнка от коптската църква.

Агенцията съобщи, че тълпа от около 2 хиляди салафити се отправила към дома на свещеника, като потрошили мебелите му и леката му кола, сетне обградили църквата и започнали да хвърлят камъни, като успели да разрушат голяма част от църковния зид. Същата вечер органите за сигурност съобщили, че те са намерили Рания в Кайро и че тя не била отвлечена от християни. Същевременно те я докарали в полицейския участък в Меет Башар.

AINA предава думите на един коптски активист Уагих Яков, който казал: „След като новината бе разпространена, всички си отдъхнаха.” Той добавил също: „Но коптите виждали, че мюсюлманите не са си отишли, а продължавали да изпълват улиците.”

Агенцията допълва, че няколкото човека охрана на органите на реда, които стояли пред църквата, били освободени от пост, след като се счело, че селото се връща към по-спокоен живот.

Но тълпата се разгневила още повече, след като разбрала, че Рания отказала да се върне да живее при баща си. Мюсюлманите отново се отправили към църквата, като броят им значително се увеличил.

AINA предава думите на някои свидетели-копти, че немалко мюсюлмани от селото се опитали да попречат на тълпата да нападне християнските си съседи, като се изправили като човешки щит пред църквата, за да я защищават, докато накрая органите на реда пристигнали.

Епископ Иоанн, секретар на папа Шенуда ІІІ, потвърдил, че коптската църква постоянно поддържа връзка с властите „на най-високо ниво.”

AINA потвърди, че Мариян Малак, член на парламента от коптската църква, се свързал с египетския премиер ел-Ганзури, който от своя страна разпоредил изпращането на подкрепления в селото за овладяване на кризата.

Епископ Тадрос Седра от епархията Миния ел Камх и Загазиг потвърдил, че в селото пристигнали голям брой военни и полицейски части, които изгонили мюсюлманите, намиращи се край църквата и дома на свещеник Гамийл. Епископът потвърдил също факта, че органите на реда ще останат в селото поне още две седмици.

AINA съобщи, че базираната в САЩ организация „Международна солидарност с коптите” излязла със съобщение, в което изрично се настоявало международната общност, чрез Съвета за човешките права на ООН, да назначи специален говорител за коптите в Египет, особено като се имат предвид случаите на изселвания, конфискация на имущество и нападения срещу копти от известно време насам.