FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Туркменистан >

Да се възрадваме за освобождаването на един пастор от трудов лагер в Туркменистан

Илмурад Нурлиев получи четиригодишна присъда през октомври 2010 годинаСлед обявяване на амнистия за затворници, един пастор на нерегистрирана църква в Туркменистан бе неочаквано освободен от трудов лагер.

С отбелязването на Деня на знамето, 19 февруари, президентът на страната обяви амнистия и сред 230-те освободени бе и Илмурад Нурлиев, който е на 46 години.

Съпругата му Мая казва: „Освобождаването му бе тъй неочаквано… Не мога да ви опиша каква радост е това за мен.”

Пастор Нурлиев бе арестуван през август 2010 година и му бе дадена четиригодишна присъда с обвинение в мошеничество, при което при изпращането му в трудовия лагер през октомври същата година му е предписано „интензивно медицинско лечение”. Вярващите от неговата църква твърдят, че обвинението е изфабрикувано поради това, че той е лидер на нерегистрирана църковна общност.

Агенцията за помощ „Варнава” е изпратила финансова помощ на пастора за закупуването на храна, дрехи и лекарства (той страда от диабет) и за разходите, свързани с наемането на адвокат докато бил в лагера.

Той казва: „Искам да изкажа благодарност на всички онези, които ме подкрепяха и помогнаха за освобождаването ми.”

Първите десет дена в лагера Пастор Нурлиев прекарва затворен в карцер, но след това е пратен при другите лагерници.

Той каза също, че условията там не са били съвсем лоши и че докато е бил в лагера не е бит.

Жена му успяла да му предаде лекарствата, от които имал нужда, но не могла да му даде библия: когато видял, че мюсюлманите-имами в лагера имали корани, той поискал да му се даде библия, но властите му отказали, без да му обяснят защо.

Властите не позволявали на пастор Нурлиев да чете писмата и картичките и да получи снимките, които му били изпращани от негови поддръжници от цял свят, а само му било позволено да види някои от тях. Но въпреки това тези писма окуражавали пастора, и той казва: „Те ми показваха, че не бях забравен.”

Макар и освободен от лагера, пастор Нурлиев, които има дъщеря и двама внука, не е напълно свободен: той е длъжен да се явява в полицията всяка събота вечер и да докладва за положението си. Все още не е ясно дали продължава забраната му да напусне Туркменистан; името му е в списъка за забрана за напускане на страната още от 2007 година.

Църквата, която той ръководи, за пръв път подала молба за регистрация през 2007 година, но по-късно властите поискали молбата да бъде коригирана; тя е отново подадена през януари 2010 година, но оттогава няма никакъв отговор.

През февруари 2009 година полицията нахлула в дома на пастор Нурлиев и конфискували оттам 225 касети и DVD с християнско съдържание.

Законът за религията, издаден през 2003 година, забранява осъществяването на дейности от нерегистрирани религиозни сдружения, но в същото време е изключително трудно някоя църква да получи официално признание. През януари 2011 година правителството на Туркменистан даде сведения в комисията на ООН за отстраняване на расовата дискриминация, че само 127 религиозни организации са получили държавна регистрация, като 103 от тях са мюсюлмански.

Надпис под картинката: Илмурад Нурлиев получи четиригодишна присъда през октомври 2010 година.