FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Обърнали се от ислям християни са арестувани в домашна църква в Керманшах

Новинарската агенция „Мохабат Нюз” предава, че в Иран свободният достъп до информация е силно ограничен, трудно може да се стигне до надеждни източници, продължават заплахите срещу семействата на задържани от органите за сигурност християни. Страхът от своя страна не им позволява да дадат повече информация за причините за задържането им. Поради тези причини не може да бъдат публикувани новините за последните арести на християни. Агенцията полага усилия да събере сведения за случаите на нарушаване на правата на християните и да информира организациите и отделните активисти на човешките права.

Поради продължаващата антихристиянска вълна от насилия в Иран през последните няколко месеца, немалко християни, обърнали се от исляма, са арестувани в домашните си църкви, в собствените си домове, на работните си места в различни градове на страната; арестите се извършват със заповед на съда или на органите за сигурност на ислямската република. Към споменатите вече градове Ахуаз, Шираз, Есфахан и Техеран, днес бе добавен и друг един град в западната част на страната, който също е обхванат от вълната от насилия.

Иранска християнска новинарска агенция съобщава, че на 21 февруари 2012 година в 19.00 часа местно време органите за сигурност са нахлули в една домашна църква в Керманшах и са арестували 13 християни, които се били събрали за богослужение. Служителите на реда били облечени в цивилни дрехи и след арестуването ги откарали на неизвестно място, като същевременно се държали твърде грубо с тях. Все още няма точни сведения за някои от задържаните.

Властите нахлули също така в домовете на християните и щателно ги обискирали, като иззели немалко техни лични вещи.

Според осведомен източник, задържаните християни може да са прехвърлени в една сграда на улица Бахман № 22 в квартала Хафезиех на Керманшах; знае се, че сградата принадлежи на органите за сигурност и на разузнаването.

Керманшах, на 526 км. южно от ТехеранВ доклада се казва, че деветима от задържаните (чиито имена не се разкриват поради съображения за сигурност) били освободени на следващия ден, след като били фотографирани и отпечатъците на пръстите и други техни данни били вписани в досиета, а също така след като подписали писмени заявления, че повече няма да посещават сбирки на християни.

Източник съобщил на„Мохабат Нюз”, че г-жа Азадех Шарифи била освободена на 28 февруари след осемдневно задържане. Агенцията не е получила подробности за това, защо и как тя е била освободена.

Продължават обаче да са задържани трима други християни: Мехди Чагхакабуди, Моджтаба Баба-Карами и Ширин Гханбари. Някои от тях и преди са били арестувани от органите за сигурност.

На 28 февруари г-жа Ширин Гханбари и г-н Моджтаба Баба-Карами получили разрешение за кратко свиждане с членове на семействата им само да им кажат, че са в добро здраве, но им било забранено от управата на затвора да дават каквито и да са подробности или каквато и да е информация за това какво следва оттук нататък.

Органите по сигурността не дават никакво обяснение за проведените арести, но според получената информация досега е ясно, че арестите са извършени заради християнската вяра на иранците и заради това, че те посещавали домашна църква. Причината за арестите се вижда и в увеличения през последните няколко месеца натиск върху християнските общности, състоящи се от говорещи фарси иранци.

Трябва да си припомним също така, че обърналият се от ислям в християнство Масуд Делиджани, жител на Кермашах и член на домашна църква, бе осъден от революционния съд в града на три години затвор по следните обвинения: изповядване на християнството, организиране на незаконни събрания на домашна църква, евангелизиране сред мюсюлмани и действия, насочени срещу държавната сигурност. В момента той е държан в затвора Дейзал-Абад в Керманшах, където излежава присъдата си.

На 2 януари 2010 година законно представената в Иран Петдесятна църква на Асирия, намираща се в Керманшах, също била затворена по заповед на съда и на органите за сигурност, като обвинението било, че тя работи за разпространяване на християнството и проповядва евангелието сред говорещите фарси мюсюлмани. На 2 февруари 2010 година Уилсън Исави, пасторът на църквата, бил арестуван и държан в продължение на 54 дена в затвора Дастерд в Есфахан. Временно е освободен с платена гаранция.

Увеличаването на броя на иранци, обърнали се от ислям в християнство, е причината ислямската република да увеличи натиска върху християните с цел спирането на този ръст, като използва всякакви средства. Ислямската република счита ръста на християнството като религиозна заплаха срещу националната сигурност и е силно обезпокоена от темпа на разпространение на евангелието сред иранския народ.