FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Лаос >

Лаоски пастор е освободен след 13-годишен затвор заради дейността му като християни!

Майкъл Айърлънд

Лаос (ANS-ASSIST News Service). Пастор е освободен от затвора в Лаос след присъдата от почти 13 години заради дейността му като християнин.

Бунчан Кантавонг бил освободен на 2 февруари 2012 година след арестуването му през юни 1999 и осъждането му на 12 години затвор след обвинения в държавна измяна и подстрекателство към бунт.

Единствените „престъпления” на Бунчан изглежда са били участието му библейски курсове и споделяне на християнската си вяра с онези, които идвали в магазина му за дрехи. Свидетелството на вярата довело до приемането на Христа от около 70 човека.

Бунчан научил повече за християнството през януари 1997 година, когато прекарал една нощ в християнско семейство по време на свое пътуване по работа. Когато се върнал вкъщи в селцето Вангхай, провинция Удомсай, той започнал да разпространява вярата си сред другите. Хора от околните села идвали в магазина му с желанието да чуят и да възприемат евангелието.

Властите в Лаос многократно го предупреждавали да престане да вярва в Христос, да не практикува и да не разпространява християнската си вяра, като му заповядали да преустанови всякакво богослужение в магазина.

Бунчан е женен с пет деца. След задържането му неговата съпруга Сенгхам поема ръководството на християнската общност, която към днешно време нараснала на повече от 3 хиляди вярващи.