FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Двама християни, работещи в болница, са отвлечени в Карачи, Пакистан

Мурад Хан

Лахор, Пакистан („Преките новини на Компас”). Пакистанските власти все още не знаят кой е отвлякъл миналата седмица двама християни, работещи в болница в Карачи, но източници от полицията подозират, че похитителите имат връзка със забранена терористична организация.

Източникът съобщи също така, че е твърде възможно в четвъртък 1 март ислямски екстремисти да са отвлекли двамата болнични служители, работещи в южнокорейската болница „Добрият самарянин” – Исак Самсон и Индриас Джавайд – и да са ги закарали в северозападния пакистански племенен окръг.

Висш следовател в полицията в Карачи казва пред „Компас”: „Подобни случаи стават все по-чести, при които забранени ислямистки групировки и различни криминални банди прибягват към отвличания с цел откуп, за да могат някак си да оцелеят или пък да си доставят оръжия и амуниции. Същевременно не може да се отхвърли вероятността чуждестранни служители или служители в местните неправителствени организации да стават цел на бандите.”

Следователят каза също, че според повечето радикални групировки християнските неправителствени организации се занимават с евангелизаторска дейност „под прикритието на благотворителността” и поради това стават обект на подобни престъпления.

Самсон и Джавайд, както и друг служител, чието име се споменава като Аустин и шофьорът Насир (споменат само под това име) пътували с болничния микробус към болница „Добрият самарянин” в квартала Оранджи на Карачи, когато лека кола с четирима „светлокожи” мъже им препречила пътя при преминаването им през квартал Ислам Чоук.

Очевидци твърдят, че похитителите поискали от служителите в микробуса да представят лични документи, за да се види дали са корейци или не. Уплашените служители заявили, че са пакистанци, но престъпниците сграбчили Самсон и Джавайд и ги повлекли към колата си, като ги натикали вътре.

Насир казал на полицаите, че похитителите били в претъпкана кола и когато ги спрели, казали че ще похитят само онези, които били с панталони и ризи, т.е. облечените по западен образец, което подсказвало, че са служители на фирма, а Аустин и самия него оставили без внимание, тъй като те били облечени с традиционни пакистански дрехи.

Братът на Джавайд Саул Ашраф казал, че Джавайд работел в болницата като мениджър още от 1992 година и имал две малки дъщери, на 5 и на 7 години.

„Брат ми никога не ни е казвал да е имало някаква заплаха за живота му”, казва Ашраф. „Случаят просто ни потресе. Полицията смята, че той навярно е отвлечен с цел откуп, но досега не сме получили никакви искания за пари.” Той каза също, че правителството на провинция Синдх ги уверило, че е предприело необходимите стъпки, за да върне обратно християните, „но засега нямат нищо конкретно по случая.”

„Молбата ми е похитителите да го пуснат”, казва Ашраф. „Брат ми има две малки дъщери и тези, които го отвлякоха, трябва да се смилят заради тях.”

Бащата на 26-годишния Самсон Юнус Садик, който по-рано работел в счетоводството на болницата, си спомня, как младият мъж тръгнал сутринта за работа в болницата. Садик казва: „Едва от новините научихме, че е бил отвлечен.”

Садик работел в болницата през последните три години. Тя е учредена в 1991 година от базираната в Пакистан южнокорейска медицинска служба „Агапе” и продължава да бъде издържана от тази служба. В болницата работят шестима корейци, които живеят в жилища близо до самата болница; и шестимата временно пребивават в страната.

Кореец, който пожелал името му да не се споменава, казал на „Компас”, че чужденците обикновено не излизат без нужда по улиците. А друг кореец съобщил, че служителите в болницата са християни, но 99% от пациентите са мюсюлмани. „Нямам представа какво може да е предизвикало похитителите”, казва той.

Преди три месеца неизвестен мъж стрелял по корейски доктор в квартала Банарас на Карачи, и според болничните служители сега той се лекува в родината си.

Полицията в момента провежда разследване и търси следи, по които да открие кои са похитителите.

Офицерът от пакистанската полицейска служба на пазара в Карачи Сабир Хан разказал на „Компас”, че според двама очевидци похитителите първо попитали дали двамата медицински работници са християни и едва тогава ги отвлекли.

„Не можем да твърдим, че похитителите са талибани или членове на друга забранена ислямистка организация”, казва Хан. „В момента разследваме случая от всякакъв възможен ъгъл и скоро ще можем да открием нападателите.”

Той добавил също, че полицията в момента разпитва хора, които може да имат нещо общо с похитителите и че „скоро може да се очакват добри новини.”