FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Насилствено прекратяване на християнско богослужение на персийски език в Техеран

Отдел „Новини” на „Врата на Надеждата”

Според доклада на новинарската агенция Farsi Christian News Network (FCNN), на арменската англиканска църква в Техеран било заповядано да прекрати богослужението си, което се провеждало на персийски език.

Тази църква е една от малкото разрешени църкви на Надер Шах авеню в Техеран, на която все още се позволява богослужението да се извършва на персийски език за християните-персийци. Но сега това право й е отнето.

Църковни лидери били информирани от служители на Ислямския съд, че ако продължават да провеждат богослужения в петък (свещения за мюсюлманите ден) и пренебрегват заповедта, то църковната сграда ще бъде бомбардирана.

FCNN съобщава също така, че миналият месец на две други църкви в Техеран, които също провеждали богослужение на персийски език, било заповядано да прекратят богослужебните си събрания в петъчните дни.

Неделята е обикновен работен ден в Техеран и в миналото християнските служби в петъчен ден са се провеждали безпроблемно. Смята се, че новите репресии на ислямските власти целят прекратяване на бързото разпространение на християнството в Иран.

Техеранската църква „Божие събрание” в продължение на няколко десетилетия всяка събота провежда християнски курсове и други образователни инициативи, но днес те се страхуват, че занятията им може да бъдат забранени.

Новинарската агенция съобщава, че министерството за държавна сигурност отклонява всякакъв разговор относно промяната на досегашната им политика.