FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Законните църкви в Иран също са подложени на репресии

Истанбул, 16 март 2012 („Преките новини на Компас”, CDN). Иранските власти предприеха крути мерки в предварително избран район в третия по големина град в страната, при което арестуваха немалко християни. Счита се, че репресиите са тактика за отказване на мюсюлманите и обърнатите в християнство да посещават законно представените църкви.

Около 12 християни са арестувани от миналия месец досега в Исфахан, намиращ се на 340 километра южно от Техеран. Според новинарската агенция „Мохабат Нюз”, властите са арестували лидери и членове на църквите, които посещават църковните събрания, а също така и онези, които посещават нелегалните църкви.

На 22 февруари органите на властта нахлули в домовете на около седем християни и конфискували редица ценни предмети, включително библии, компютри, лични документи, а в един от домовете иззели дори картините от стените.

Сред задържаните са Хекмат Салими, пастор на англиканската църква св. Павел, който се обръща в християнството преди 30 години и който е автор на книги по богословие; Гити Хакимпур на 78 години, която е пастор на англиканската църква св. Лука; актьора Шахрам Гаеди; Мариям дел-Арам на 54 години; Шахназ Зарифи, майка на две деца; и Енайят Джафари.

Друг християнин, Маджид Енайят, бил арестуван същият ден на работното си място. Енайят е член на домашна църква.

На 25 февруари властите освободили Хакимпур. Но те отказали медицинско лечение за дел-Арам, която има заболявания и е под лекарско наблюдение. „Мохабат Нюз” съобщава, че когато дъщеря й решила да донесе на майка си в затвора лекарства, властите не й позволили да й ги даде.

На 2 март друг обърнал се в християнство е арестуван – Фариборз Парси-Неджад.

И други християни били арестувани в Исфахан, но източниците не могат да кажат колко точно, както и подробности около арестите.

Християнин в Иран, който пожела анонимност, каза: „Досега събрах имената на 12 християни, арестувани в Исфахан. Този град е твърде ислямизиран. В него има две или три църковни сгради, и в действителност той е единственият град, освен Техеран, където официално е позволено на църкви да функционират. Но правителството сега насочва крутите си мерки срещу официално позволените църкви, за да сплаши хората и те да не могат да ги посещават.”

На 12 февруари Нураллах Кабитизаде бил прехвърлен в затвора в Дастгерд. Вече за трети път властите го местят в друг затвор поради нескритата проповед на вярата си, която той показвал в ареста. Източниците от „Мохабат Нюз” считат, че условията в затвора в Исфахан ще бъдат по-тежки от тези в предишния затвор.

Арести, извършени по-рано

На 21 февруари властите нахлули в домашна църква в Керманшах и арестували 13 християни, които се били събрали на богослужение. „Мохабат Нюз” предава, че органите на властта обиждали и насилвали християните по време на ареста им, както чрез думи, така и физически. Повечето били освободени на следващия ден, само трима останали в затвора.

Обърналият се в християнство Масуд Делиждани бил арестуван на 17 март 2011 и получил тригодишна присъда с обвинението, че е християнин, че провежда незаконни събирания на християни в домашна църква, евангелизира мюсюлмани и осъществява дейности, „насочени срещу националната сигурност”, съобщава „Мохабат Нюз”.

Новинарската агенция предава също, че в затвора Делиджани бил подложен на изключителен психически и физически натиск. През юли 2011 година е освободен под гаранция от цели 100 хиляди американски долара, но след две седмици е арестуван отново. „Мохабат Нюз” съобщава, че съдебният процес бил скалъпен набързо и при това му отказали законен защитник.

През януари 2010 година властите наредили да бъде затворена петдесетната църква на Асирия в Керманшах по обвинение в разпространяване на християнството сред мюсюлмани.

Християните в Иран посещават преди всичко домашни църкви, където се събират на служби на малки групи и при това тайно, но въпреки това редовно са арестувани и разпитвани. Иранските власти гледат на християнството като на неестествено за иранските условия антиправителствено движение и на самите християни като пионки на Запада.