FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Мианмар >

Изборите в Мианмар

Дан Удинг

След като спечели убедителна победа в избирателния си окръг Каухму край Рангун, Аунг Сан Суу Кий нарече резултатите „триумф за народа”. Тя изрази надеждата, че „това е началото на нова епоха.”

Повече от ясно е, че резултатът има голямо значение и се приветства от хората, като същевременно показва истинските усещания на народа на Мианмар. Хората дадоха ясно да се разбере, че желаят свобода, справедливост и демокрация, и че приемат ценностите, споделяни от Аунг Сан Суу Кий и от партията НЛД („Националната Лига за Демокрация”), която бе масово подкрепена от гласоподавателите.

Макар и да изглежда, че Аунг Сан Суу Кий и НЛД са спечелили почти всичките 45 места, определени за този кръг на изборите, все пак има Парламентът има 664 места. Управляващата партия заедно с военните все още продължават да държат 80% от местата, а само военните държат 25% от всички места в Парламента.

Някои санкции изглежда трябва да бъдат отменени, за да се признае, че вече има промяна, и все пак Европейският съюз, Съединените Щати, Канада и Австралия не трябва от един път да отменят всички техни санкции срещу Мианмар, а трябва да се убедят, че някои мерки ще продължат да се осъществяват докато се забележи и по-нататъшен прогрес, особено прекратяването на престъпленията срещу човечността, на военните престъпления в етническите райони на страната и постигането на действителен мирен процес. Докато целият народ не заживее в мир и свобода, не можем да кажем, че Мианмар е свободна. Днес страната направи голяма крачка напред към промяната, но все още не се е променила.