FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Кения >

Експлозия по време на събрание на християни оставя двама убити: момче и жена

Симба Тиан

Найроби, Кения, 3 април („Преките новини на Компас”). Осемгодишно момче почина днес от раните си, след като в събота 31 март ислямски екстремисти (както се предполага) хвърлили граната по време на събрание на християни недалеч от крайморския кенийски град Момбаса; бомбата мигновено убила една жена и ранила най-малко 30 човека.

Кенийският министър на вътрешната сигурност Джордж Сайтоти каза, че подозренията за смъртоносния взрив падат върху ислямските екстремисти от бунтовническата милиция Ал Шабааб в Сомалия, макар досега групировката все още да не е поела отговорност. Правителството започна военни операции срещу Ал Шабааб в Сомалия миналият октомври и днес излезе с предупреждение за възможни атаки на Ал Шабааб по време на великденските чествания в Кения през тази седмица.

Имената на момчето и жената, които загинаха след хвърлената във въздуха от ислямските екстремисти граната по време на събранието в Мтуапа, все още не са оповестени.

Християните по крайбрежната ивица на Кения са обхванати от страх след като разбрали за нападението, което се случило между 7.00 и 7.30 вечерта, както твърдят очевидци. Събранието било организирано от Дружеството на пасторите от Мтуапа, като на него присъствали 500 християни, принадлежащи към 16 различни християнски общности; то се провеждало в място за сбирки в гр. Кандара, окръг Килифи, на 16 км. от Момбаса, като започнало в петък и се очаквало да продължи чак до неделя, но нападението го прекъснало.

Харисън Тембо Чоум, пастор на църквата „Светият Йерусалим” и очевидец на нападението, казва: „Един микробус „Нисан” се движеше по улицата и отвътре някой хвърли ръчна граната към подиума, където служеше и проповядваше пастор Даниел Муендуа от църквата „Чудото в селото”; край него имаше и група певци. Изведнъж всичко замря, сетне се чуха викове и вопли, и веднага след това полицията, военните и линейката пристигнаха.”

Повече от 30 човека получили сериозни ранения, преди всичко певците, които пеели по време на богослужението, казва Чоум.

Трима човека били арестувани във връзка с експлозията, но все още не е ясно каква е връзката им с Ал Шабааб, ако въобще има такава връзка.

„Ние като църковни хора в момента сме почти сигурни, че инцидентът е религиозно нападение срещу християните”, казва друг пастор, който помоли да не бъде назован по име.

Според християнски източник, на около 300 метра от християнското евангелско събрание се провеждала сбирка на мюсюлмани, недалеч от улица Кипинго фармаси, при това в продължение на седмица; тяхното събрание продължило и след взрива на гранатата.

„Защо само християните пострадаха, а не мюсюлманската сбирка, която се провеждаше от много повече време?”, пита се един християнин. „Ние християните не можахме да продължим събранието си в неделя, докато мюсюлманите си продължаваха тяхната сбирка. Защо продължаваха, след като разбраха за ужасния инцидент, който се случи недалеч от мястото, дето те провеждаха религиозното си събрание?”

Полицията още продължава своето разследване.

Това нападение се случва след като миналата година подобни нападения и отвличания в областта и на други места в страната накараха кенийските военни да нападнат центрове на Ал Шабааб в Сомалия. В момента на излизането на това съобщение кенийски войници се придвижват към Кизмайо, който се намира недалеч от Момбаса и който е крепостта на Ал Шабааб.

Броят на бойците на Ал Шабааб варира от 3 до 7 хиляди и те целят налагането на по-строг тип шариат (ислямски закон) в Сомалия. Но правителството в Могадишу се бори да удържи контрола в страната и се отнася към християните малко по-добре от екстремистите на Ал Шабааб. Макар да определя себе си като умерен, президентът Шейх Шариф Шейх Ахмед възприе някои черти на шариата, според които се предвижда смъртна присъда за онези, които решат да се откажат от исляма.