FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Турция >

Турски пастор е нападнат от младежи-мюсюлмани; той взема участие в панихида за убити християни

Майкъл Айърлънд

Истанбул, Турция (ANS-ASSIST News Service). Турски пастор, който бе нападнат по Пасха, взе участие в панихида за трима християни, убити преди пет години в Малатия, Турция. След панихидата той сподели, че цял живот изпитвал враждебното отношение на мюсюлманите към него.

Новинарската агенция „Преките новини на Компас” предава, че пасторът на църквата „Благодат” в истанбулския квартал Бахчелиевлер, 58-годишният Семир Серкек, им съобщил, че лично познавал обърнатите в християнство турски граждани Некати Айдин и Угур Юксел и немеца Християн Тилман Геске, които били брутално убити от петима млади мъже в югоизточния турски град Малатия на 18 април 2007 година.

„Компас” съобщава, че Серкек споделил пред тях, че бил самичък в църквата „Благодат” на 7 април, където привършвал с приготовленията за честването на Възкресение Христово на следващия ден, когато към 9 часа вечерта чул силно хлопане по вратата.

Като я отворил, той видял четирима млади мъже, които твърдели, че искат да зададат няколко въпроса и настоявали да влязат. Сетне го заплашили, че ще го убият, ако не им каже ислямския символ на вярата, казва Серкек.

Те му казали: „Това е мюсюлмански квартал и не е място за християнска църква да бъде тук”. Накрая един от мъжете изритал Сердек в гърдите и го повалил върху стъпалата на входа на църквата. Сетне мюсюлманите избягали с подигравки, казва Сердек.

Сердек произхожда от сирийско християнско семейство от югоизточния град Мардин. Той признава, че нападението го учудва, макар че е бил обиждан заради вярата си още от дете и особено след като наченал служение на Бога и започнал открито да изповядва вярата си преди 35 години.

„Многократно съм хулен заради това, че съм християнин, но сега за пръв път ме удрят, затова нападението ме учудва и същевременно ме натъжава”, казва той.