FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Судан >

Южносудански християни са хванати в капан във враждебния към тях Северен Судан

Джуба, Южен Судан. Източници споделили пред новинарската агенция „Преките новини на „Компас”, че напрежението между Судан и Южен Судан постепенно преминава във въоръжен конфликт по общата им граница, където южносуданците, които в своето мнозинство са християни, се оказват хванати в капан и се страхуват, че ислямското правителство на Севера и мюсюлманите като цяло ще се обърнат срещу тях.

Тези южносуданци са смятани за чужденци в този район на Судан, макар че немалко от 500-те хиляди южносуданци винаги са живеели по тези земи, и въпреки това правителството отново им напомня, че или трябва да се регистрират в съда в 30-дневен срок, считано от 8 април, или трябва да напуснат страната. Същевременно то забранило на стотици етнически южносуданци да се качат на самолетите за Джуба, с оправданието, че очакват получаването на някакви документи от южносуданската столица, което да им позволи да ги пуснат да отпътуват.

„Затвориха всички пътища пред очите ни, за да ни попречат да си тръгнем за нашата страна”, казва един от църковните лидери.

Източници потвърдиха, че южносуданските християни били твърде учудени от факта, че всички полети и пътища за Южен Судан били затворени на 9 април, без да има каквато и да е информация за това, дали ще им бъде позволено да напуснат. Суданското правителство обявило миналата седмица, че се намира в състояние на война с Южен Судан, като по този начин още повече се усилват страховете на хванатите в капан южносуданци.

Църковни лидери, които пожелали да останат да живеят в Северен Судан, казали, че не им била предоставена достатъчна информация за това, как да се извърши регистрацията, чрез която законно да пребивават в страната. А мнозина южносуданци се опасяват, че тяхното регистриране ще помогне на властите по-добре да следят придвижването им.

Църковните лидери споделят, че държавните медии и джамиите все по-често оповестяват на населението унизителни новини за южносуданците. Чрез непрекъснатите си заповеди правителството забранява на южносуданците да напуснат страната и в същото време ислямски групировки настояват за депортирането на етническите южносуданци.

„Южносуданските граждани трябва да бъдат незабавно депортирани”, чуха се призиви на неотдавнашна пресконференция в Хартум от поддръжници на вестник „Ал Интибаха”, който редовно публикува враждебни новини за южносуданците.

Източниците сочат, че немалко суданци, етнически принадлежащи към южните райони на Судан, се оплакват от оповестяването на такива коментари като: „Какво правите още тук? Още ли не сте си заминали за вашата страна?”

Нещо повече: според съобщения на местната медия на 9 април стотици южносуданци, които били изселени от домовете си поради войната, пътували с автобуси от Ренк за Хартум и в град Кости били спрени и принудени да се върнат обратно.

Библейско училище е заплашено от разрушаване

Неуреденото законно пребиваване на южните суданци подклажда и по-конкретни враждебни действия. На 9 април в Хартум тълпа ислямисти заплашила, че с булдозер ще разруши местното библейско училище, като твърдели, че то било построено на земя, която трябвало да бъде върната на „нашата изконно ислямска земя”, и то най-вече поради това, че южносуданците вече нямат законен статус на граждани в страната.

Като настоявали, че библейското училище „Гериф Уест” е построено на „ислямската земя на нашите прадеди”, на 30 март около стотина разгневени мюсюлмански екстремисти размахвали тояги и заплашвали, че ще нахлуят в училището, съобщава училищен служител. Тълпата заплашила, че ще се разправя с учениците и служителите на училището, казва служителят.

„На 9 април в 8 часа сутринта тълпата отново дойде, този път с голям булдозер, и имаше явното намерение да събори училищната сграда, но учениците и училищната администрация започнали да протестират и извикали полицията да ги защити”, казва той.

Полицията пристигнала и накарала нападателите да се оттеглят от мястото, казва служителят, но ислямистите си тръгнали още по-разгневени и отново заплашили, че ще завземат мястото със сила. Училището е разположено върху девет хектара и принадлежи на Суданската презвитерианска евангелска църква; то обучава църковни лидери от най-различни християнски деноминации.

Източникът твърди, че властите в Хартум се опитват да изземат църковни земи под претекста, че те принадлежат на южносуданци, които вече са изгубили гражданството си. Южносуданците решиха да се отделят от Судан на 9 юли 2011 година. Оттогава насам суданският президент Омар Ал-Башир се опитва да изпълни заканата си да постави Судан върху основите на шариата (ислямския закон) в много по-голяма степен.

Ученик от училището казва, че нападателите пристигнали с булдозера тъкмо когато се провеждало молитвено събрание.

Той каза също: „Молитвите на участващите в богослужението бяха чути и затова мюсюлманите си отидоха, без да наранят нито един брат или сестра. А искаха да сринат училището из основи. Положението е много тежко, дори не можете да си представите колко лошо е в момента.”

Източниците посочват, че мнозина мюсюлмани, окуражени от ежеседмичните антихристиянски проповеди на имамите в петъчните служби в джамиите, са убедени, че агресивното поведение срещу християните и християнските институции се толерира от правителството.