FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Обърнал се от исляма християнин е освободен след 180-дневно затворничество в затвора в Евин

Обърналият се от ислям в християнство вярващ, който бе арестуван от цивилни органи по сигурността в дома си, бе освободен след шестмесечно задържане при специални условия. В затвора той бил подложен на разпити и бил обвинен в евангелизъм.

Репортери на иранската християнска новинарска агенция „Мохабат Нюз” съобщават, че Фариборз Аразъм, обърнал се от ислям в християнство вярващ, бе освободен условно след шестмесечно затворничество в известния затвор в Евин.

След арестуването му г-н Аразъм е държан в затвора Раджайей-Шахр в Карадж, но след известно време властите го преместили в затвора Евин за по-нататъшни разпити. Източници съобщили на „Мохабат Нюз” за оповестеното от съда обвинение, според което той бил влизал в контакт с мисионери и проповядвал християнската вяра сред ирански мюсюлмани.

Накрая все пак г-н Аразъм е условно освободен на 11 април след шест месеца несигурно положение в затвора Евин.

При разглеждане на делото на г-н Аразъм, още трима други обърнали се от ислям в християнство вярващи били обявени за престъпници и се планирало арестуването им, но те напуснали Иран още преди органите за сигурност да ги арестуват.

Окръг Робат-Карим се намира на 25 км. югозападно от ТехеранГ-н Аразъм прекарал 21 дена в изолирана килия на общото отделение на затвора Раджайей-Шахр в Карадж. След това е прехвърлен в отделение 350 на затвора Евин в Техеран за по-нататъшни разпити, където е държан до освобождаването му.

Трябва да си припомним, че 44-годишния християнин Фариборз Аразъм е женен и живеел в окръг Робат-Карим, когато четирима цивилни служители по сигурността го арестували в дома му.

Тайната полиция арестувала г-н Аразъм, щателно обискирала дома му, като го оставила в пълен хаос, и в края на краищата иззела негови лични вещи, включително твърдия диск на компютъра му, дискове, снимки и няколко библии.

Същият ден служителите по сигурността арестували и млад мъж на име Мохаммад от окръг Шахриар и го прехвърлили в отдела по разузнаването на същия окръг, където го разпитвали и го обвинили, че е вярващ християнин.

Но в отговор на обвиненията той казал, че все още изучава християнството и че все още не го е приел за своя вяра. Освободен е същият ден, след като бил заплашен и подписал отказ на обвиненията.

Трябва да се отбележи, че дискриминацията и преследването на религиозни малцинства е сред най-големите нарушения на правата на човека от страна на ислямския режим в Иран през последните 30 години.