FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Судан >

Суданските власти затварят християнски офиси в Южен Дарфур

„Съветът на църквите на Судан” и „Помощ за Судан” в щата Южен Дарфур са затворени, без да бъде дадено никакво обяснение.

Джуба, Южен Судан, 14 май (Преките новини на Компас). Източници твърдят, че органи по сигурността на суданския щат Южен Дарфур са затворили офисите на „Съвета на църквите на Судан” (СЦС) и на организацията „Помощ за Судан” в Ниала.

Служител на СЦС заяви, че агенти на суданската Служба за разузнаване и държавна сигурност (СРДС) пристигнали в двора на организациите към 8 часа сутринта на 22 април и заповядали на служителите на Съвета да предадат ключовете от офисите и превозните средства и без никакво обяснение им наредили незабавно да напуснат сградата.

„Пристигнаха в офисите ни рано сутринта и взеха всички ключове от стаите, като насила ни разгониха извън двора, без да ни дадат никакво обяснение”, разказа по телефона на „Компас” служител на СЦС.

Източникът потвърди също така, че по време на затварянето трима члена на „Помощ за Судан” били арестувани и отведени на неизвестно място.

„Семействата им са силно обезпокоени, защото не знаят какво очаква задържаните”, каза служителят.

Органите на СРДС затворили и една църковна клиника, която обслужва нуждаещите се в този район.

Тези действия са продължение на политиката за изкореняване на смятаното за чуждестранна религия християнство от Судан, като правителството изселва етнически южни суданци в Южен Судан, който се отдели от Судан през миналата година. Приблизително 350 хиляди южносуданци, повечето от които са християни, остават да живеят в ислямския Северен Судан, като мнозина от тях са родени и цял живот са живели в тази част на страната.

Един ден след затварянето на офисите на СЦС и на „Помощ за Судан” служители дошли на работа, но видели в двора повече от дузина служители по сигурността (някои от които носели оръжие), които били обградили целия двор. Органите казали на служителите, че офисите са затворени и че те трябва да се приберат вкъщи.

В изявлението на СЦС за пресата се казва, че властите иззели ключовете на пет леки коли и ги откарали нанякъде; иззети били и три мотоциклета.

„Не знаем къде се намират колите”, казват в изявлението си служителите от СЦС.

На 24 април Федералният комитет за хуманитарна помощ на Судан замразила банковите сметки на СЦС в Ниала.

Източници твърдят също така, че органите по сигурността иззели четири леки коли и пет мотоциклета от „Помощ за Судан”, а петима негови служители били арестувани, макар двама от тях да били освободени по-късно.

Източниците потвърдили пред „Компас”, че инцидентът разстройва живота на църквите в Южен Дарфур и създава страх сред членовете им; Южен Дарфур е един от петте щата, които съставляват района Дарфур.

Кризата с нубийците
В същото време суданският президент Омар ал-Башир, който е преследван от международния криминален съд за престъпления срещу човечността, извършени в Дарфур, обеща да очисти планините на Нуба от християните и от онези, които според него са агенти на Запада.

На 20 април той заповядал на суданските военни да прочистят нубийските планини на щата Южен Кордофан от всеки, който се противопоставя на ислямското управление; през последните няколко седмици президентът многократно обявяваше джихад срещу етническите нубийци, немалко от които са християни.

Правителството обяви джихад на християните в планините на Нуба, щата Синият Нил и Южен Судан. Подкрепяната от правителството телевизия и радиото пускат песни, които подтикват мюсюлманите „да се борят с неверниците” и „да прочистят земята” от тях, като по този начин още повече се усилват страховете на етническите южносудански християни, които са хванати в капан във враждебния Северен Судан.

Хуманитарните агенции считат преследването на гражданите в нубийските планини от страна на ислямското правителство за „етническо прочистване” на неарабските народи в този многоетнически регион на страната, като същевременно се води борба за прочистване на района от християните. Нещо повече: по време на военния конфликт през миналия месец между Судан и Южен Судан Башир обеща да освободи Южен Судан от „насекомите”, както той нарича южносуданците.

„Не искаме да видим как тези насекоми замърсяват чистата ни земя”, каза на 20 април президентът пред приветстваща го тълпа в Порт Судан.

Източници твърдят, че речите на омраза на Башир и на други судански правителствени служители са насочени към мобилизиране на мюсюлманите в другите страни с цел събиране на средства за военните операции в щатите Южен Кордофан и Синият Нил. Счита се, че суданските мюсюлмански религиозни лидери поддържат тесни връзки с твърдолинейните мюсюлмани-салафити. Тези лидери непрекъснато твърдят, че няма място за църкви и за християни в Южен Судан, след като той реши да се отдели от Судан на 9 юли 2011 година.

Очевидци казаха по телефона на представители на „Компас”, че судански военновъздушни сили бомбардирали на 28 март сградата на суданската „Църква на Христа”, намираща се в района на ал-Бърам в щата Южен Кордофан. Източници твърдят, че животът на християните в Южен Кордофан става все по-труден, тъй като суданското правителство организира арабските племена в региона и им раздава оръжие, с което да бъдат убивани етническите нубийци.