FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Арестите на християни в Иран продължават

Дамарис Кремида

Новинарската агенция „Мохабат Нюз” съобщава, че затвореният още от декември 2010 година в техеранския затвор Евин християнин на име Фаршид Фатхи бе осъден допълнително на още шест години затвор. Макар процесът да е бил проведен още през януари, до днес не са известни никакви подробности за хода на делото. „Мохабат Нюз” посочва, че Фатхи бе арестуван и съден за „действия срещу сигурността, за поддържането на връзки с чуждестранни организации и за религиозна пропаганда.”

Агенцията потвърди също така, че адвокатът на Фатхи възнамерява да отправи апелация по делото. Той е женен и е баща на две малки деца, а прекарва дните си в Отделение 350 на затвора Евин.

Освобождаване на затворени, извършване на още арести

Няколко християни, които бяха арестувани на 22 февруари в Исфахан, южно от Техеран, на 1 май бяха освободени под гаранция. Същевременно пасторът на църквата „Св. Павел” в Исфахан Хекмат Салими остава зад решетките на затвора Дастгерд.

На 14 април иранските власти по едно и също време нахлули в домовете на две обърнати от ислям християнки в столицата Техеран и ги арестували. „Мохабат Нюз” идентифицира вярващите като Ладан Н. на 26 години и Хууман Х. на 27 години. Смята се, че и двете са държани в затвора Евин в Техеран и макар да не са известни обвиненията срещу тях, властите изпратили писма на родителите им да се явят в съда, където да отговарят на въпроси относно действията на християнките.

„Мохабат Нюз” съобщава, че когато органите дошли да арестуват Ладан майка й ги попитала къде отвеждат дъщеря й, а единият отвърнал: „Помоли Иисус да дойде и да я освободи.” Властите иззели немалко нейни вещи, включително лаптоп, фотоапарат, книги и снимки.

Петимата християни, арестувани на 8 февруари в южния град Шираз, все още се намират в затвора Адел-Абад. „Мохабат Нюз” посочва, че семействата на петимата обърнати от ислям християни не са успели да получат никаква информация за тях, като им било казано, че не могат да бъдат освободени под гаранция. Имената на петимата са Фариба Назмиан, Моджтаба Хосейни, Хомайюн Шокухи, Мохамад-Реза Партоей и Вахид Хакани.

Трима други християни от същата група арестувани на 8 февруари в Шираз били освободени под гаранция след 36 дневно задържане от полицията. „Мохабат Нюз” съобщава, че в момента те очакват насрочване на дата за съдебния процес.

Предполага се, че петимата християни, които са все още в затвора, били разпитвани от помощник-прокурор от Революционния съд на Шираз, но не са известни какви са обвиненията срещу тях.

На 11 април иранските власти освободили от затвора Евин в Техеран Фариборз Аразъм, 44-годишен обърнал се от исляма християнин. Аразъм бе арестуван в дома си през октомври миналата година край Робат Карим южно от Техеран. Органите щателно обискирали дома му, като между многото иззети вещи те конфискували също така библии, снимки, СД-та и твърдия диск на компютъра му.

Смята се, че властите са го арестували с обвинението, че влизал във връзка с мисионери и че разпространявал християнската вяра сред ирански мюсюлмани.

Аразъм бе държан в затвора Раджаей-Шахр в Карадж, където бил затворен в карцер в продължение на 21 дена. По-късно бе прехвърлен в Отделение 350 на затвора Евин за по-нататъшни разпити. Според „Мохабат Нюз” Аразъм е държан в затвора Евин в продължение на шест месеца.