FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Ирак >

Една трета от християните остават в Ирак, останалите са напуснали страната

Тина Рамирез

Вчера споделих с Майк Хъкаби какво е положението в Ирак и в Кюрдистан.

Едни от най-древните религиозни общности в Ирак са заплашени от изчезване. Макар да проливахме кръвта си за страната, нямаме никакво виждане как да се прекрати извършващата се пред очите ни трагедия.

След свалянето на Саддам Хюсеин тези общности станаха главна мишена на политиката на тероризъм и дискриминация, като правителствата на Ирак и на Кюрдистан ги изтикаха от обществото.

Само една трета от християните продължават да живеят в Ирак, а другите избягаха от страната. Сред мандайците само 10 процента останаха в страната, а другите я напуснаха. От еврейската общност в страната са останали само седмина евреи, всички други са напуснали Ирак.

Съвсем скоро хората на библията и тези от предбиблейски времена, които в продължение на векове са живели по тези земи, ще изчезнат от Ирак… и като бежанци ще скитат по света в търсенето на свой дом.

Дълго време ние защитавахме Кюрдистан, но неговото правителство често сплашва християните и ги принуждава да се издават един друг. Един пастор бе пратен в затвора почти за една година само заради това, че отказал на правителствените органи да шпионира вярващите от енорията си. С цел недопускането на чуждо влияние в страната, кюрдското правителство го обяви за „терорист”, като по този начин го обяви за черна овца и така никой не би пожелал да го защитава.

В самия Ирак правителството накрая издаде доклад, с който бе оправдан човекът, който незаконно бе освободен от поста си на най-високопоставения съветник по националната сигурност просто заради факта, че е християнин. Но мъжът трябваше да избяга от страната, за да спаси живота си, след като правителството насила го „пенсионира преждевременно”, без да го компенсира за паричните загуби или да възстанови достойнството му.

Кюрдите контролират равнините на Ниневия, родината на много древни религиозни общности на Ирак, но те се намират на територия, която се оспорва от иракското правителство. Докато кюрдите отговарят за сигурността на този район иракското правителство няма да окаже каквато и да е помощ за хората, а тъй като при установяването на границите тази част на страната вероятно ще бъде дадена на Ирак, то кюрдите също не виждат никакъв смисъл да помагат за развитието на района. По този начин древните религиозни общности, живеещи в тази част на страната, се оказват затворени в гето. Тук няма нито болница, нито университет, има само няколко училища, а древните общинни структури се разпадат. Една християнска коалиция отправи апел към правителството да позволи местно самоуправление в равнините на Ниневия, което да помогне за развитието и сигурността на този край, но никой засега не го е грижа и не желае да жертва царя си в тази шахматна игра, която се разиграва на гърба на тези древни общности.

Ето това е положението, което ние създадохме в Ирак в днешно време…