FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Китай >

Племенникът на Чен Гуангченг може да получи смъртна присъда

Майкъл Айърлънд

Лондон, Обединеното Кралство (ANS-ASSIST News Service). Британският телевизионен канал 4 съобщи, че негови кореспонденти се опитали да посетят майката и четиримата братя на Чен Гуангченг – слепият самообразован адвокат, който бе откаран със самолет в САЩ миналата събота и така бе осигурена неговата безопасност; прехвърлянето на Чен в САЩ е част от сделка, която Китай и Щатите постигнаха неотдавна.

В своето онлайн съобщение на www.blogs.channel4.com, новинарската агенция потвърждава, че роднините на Чен продължават да живеят в селцето Донгшигу, състоящо са само от 200 къщи и намиращо се в провинция Шандонг в североизточен Китай. В селцето патрулират многобройни неуниформени патрули, които изпълняват ролята на охранители и блюстители на реда от името на местното правителство.

След излъчването на съобщението си от вторник 24 май, Канал 4 съобщи отново, че има сведения, че един от братята на Чен Гуангченг – Чен Гуангфу – също избягал от селцето.

Новинарската мрежа потвърди, че и той като брат си избягал под прикритието на нощта, когато патрулите изглежда спели. В момента той се намира в Пекин, а Канал 4 тъкмо разговаря с неколцина близки нему хора.

Представител на Канал 4 разказва: „Бе ни съобщено, че Чен Гуангфу пристигнал в Пекин с цел да разкаже какво се случило със семейството му през нощта, в която местните власти разбрали за бягството на Чен Гуангченг.”

„Едва бе минало полунощ на 27 април, когато агентите се прехвърлили през стената около къщата и с ритници отворили вратата. Сетне те поставили качулка на главата му и го отвели в полицията, където тъпчели върху стъпалата му и удряли ръцете му с въже.”

„Кажи ни как избяга Гуангченг”, многократно питали те.

Чен Гуангфу разказал, че патрулите се върнали по-късно в дома и били жена му и 32-годишния им син Чен Кегуи с полицейските си палки.

„Според разказа на Гуангфу, тъкмо в този момент синът му успял да нанесе рани на трима агенти с ножа си в опитите си да ги отблъсне”, се казва в съобщението на Канал 4.

Кегуи веднага е обвинен в опит за умишлено убийство и в момента е държан в затвора. Новинарската агенция съобщава, че той би могъл да получи смъртна присъда.

В съобщението на Канал 4 се казва по-нататък: „Нашите източници ни съобщиха, че Чен Гуангфу няма да се опитва да намери подслон в посолството на САЩ и няма намерение да отпътува за Щатите. Бе ни съобщено, че към края на седмицата той възнамерява да се върне в Донгшигу; малко преди това той е предупреден, че ако се опита да избяга от селото, присъдата на сина му Кегуи значително ще се влоши.”

Канал 4 потвърждава също така, че според Чен Гуангфу, на членовете на семейство Чен е забранено да напускат Донгшигу.

Агенцията съобщава, че от освобождаването на Чен Гуангченг от затвора през 2010 година насам китайското външно министерство гледало на него като на „свободен гражданин”, но последните събития в действителност илюстрират как местната власт се използва за задушаване на всяко несъгласие с официалната политика на Китай, част от която е т.нар. програма за „поддържане на стабилност” в страната.