FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Нигерия >

Акинола критикува президента, а насилията в Нигерия продължават

Абдиас Пасовиле

Джос, Нигерия, 29 май („Преките новини на Компас”). Християнски лидери съобщиха, че в нигерийския щат Плато от ръцете на ислямски екстремисти са загинали не 35 християни, както военните оповестиха през май, а доста повече.

Източници съобщават, че въоръжени овчари от племето Фула нападнали 15 християнски села в три области на щата Плато, като убили и ранили немалко християни, унищожили домовете им и принудили повече от хиляда души да напуснат родните си места.

Селата са разположени в областите Баркин Лади, Бокос и Рийом. Това са селата Джуол, Форон, Тахос, Бангай, Соп, Уеренг, Даджол, Риниям, Рим, Как, Гуамрим, Гуом, Фанг, Луа и Рийас.

Селяните казаха, че нападателите са овчари от племето Фула, които са мюсюлмани, и че те най-вероятно са подтикнати за нападенията от ислямски екстремистки групировки, които ги снабдяват и с припаси. На 9 май около 12.30 часа по обяд въоръжени мюсюлмани нахлули в село Риниям и застреляли седем християни в домовете им, макар че при нападенията си те все повече прибягват до използването на мачете и ножове като оръжие, за да не привличат вниманието на войниците, които поддържат реда.

„Седем човека бяха застреляни, включително две деца,” каза Даниел Дем, член на местния парламент на щата Плато. „А други трима бяха тежко ранени.”

Християнинът Булус Дакумби от село Рим също бил убит, а други двама били ранени.

В село Гуарим са убити трима възрастни и две деца: Динату Данбуаранг на 48 години, Сими Джоузеф на 26 години, Роуз Далиоп на 25 години, Джафатс Самуил на 4 години и Кристина Самуил на 7 години.

В село Уеренг са убити трима членове на християнско семейство: Филип Франсис Пам на 37 години, жена му Сими Франсис на 28 години и тяхната единствена дъщеря, която била само на няколко месеца. Мюсюлманите-убийци нахлули в спалнята им около 22.30 часа, докато те спели.

По жертвите имало рани от куршуми върху гърдите и корема им, а също така порезни рани от мачете по шията, казаха техни съседи. Бебето било с порезни рани по ребрата, а пръстите на ръцете му били отрязани.

Роднина на убитите Франсис Пам сподели: „И по-рано имаше нападения в този край, които се извършват по един и същи начин: с огнестрелно оръжие и мачете.”

Селянинът-християнин от село Гуарим Дауда Гуанг каза, че по-малкият му брат бил убит по време на нападение на нападатели-мюсюлмани, които от две седмици насам вилнеят из региона.

„Мюсюлманите от племето Фула идваха винаги на големи групи и ни нападаха,” каза той. „Те нападат, като първоначално започват да стрелят от разстояние, за да изплашат селяните, а след като последните в уплахата си започнат да бягат, те идват и подпалват домовете ни. Само в моето село те изгориха повече от десет къщи.”

В шест села са убити 13 човека и повече от 20 са ранени.

„Над 30 монолитни къщи са изгорени,” казва Мадаки. „Всички християни, които бяха прогонени от селата, вече няма къде да се върнат да живеят.”

В село Рийас (окръг Бокос) около 15 въоръжени мюсюлмани нападнали селяните и убили двама християни: 35 годишния Мангут Дакуан и 28 годишната Магит Манасех, след което разрушили домовете им.

В село Фанг екстремистите убили един фермер-християнин, Дантианг Баучи, а в село Луа убили Ана Кристофър Гуанг, майка на седем деца.

Местни жители съобщават, че трима други християни са били убити по време на нападение в селата Джуол и Форон, където нападателите подпалили къщи и същевременно стреляли по бягащите християни.

Един местен жител разказва: „Въоръжените мюсюлмани подпалиха храсталаците край село Джуол и когато излязохме, за да потушим пожара, те започнаха да стрелят по нас и убиха двама наши роднини.”

В селата Риниям и Тахос са убити седмина християни, включително две деца, а трима други са настанени в болницата.

Към областта са придвижени подкрепления от други области, а командващият казал на християните да се върнат по домовете си, като обещал, че ще им осигури необходимата защита.

Прогонените християни намерили убежище в полицейския участък и в училища в други райони на щата, а други пък избягали в окръзите Джемаа и Санга в щата Кадуна. Само в селата Раниям и Тахос най-малко 200 християни са прогонени от домовете им, като повечето от тях са жени и деца; в момента те са се подслонили в сградата на едно начално училище, без да имат каквато и да е храна или лекарства.

Емануел Джугул, бивш член на парламента на засегнатата област, казва: „Органите по сигурността, които трябва да отговарят за реда и спокойствието в областта, не са си на мястото. Те или не си гледат работата както трябва, или пък заговорничат с нападателите, защото нищо не предприеха, за да спрат убийствата.”

Акинола срещу Джонатан

В неделя на 27 май нигерийският президент отправи остра критика към начина, по който правителството се справя с насилията на ислямски екстремисти срещу християните.

По време на събрание в Националния християнски център епископ Петър Акинола каза, че независимо от твърденията, че Боко Харам означава социална революция срещу икономическата несправедливост, властите трябва да обърнат внимание върху факта, че сектата е мотивирана в действията си и желае не само да унищожи християнството, но и нещо много повече от това.

„Те желаят да елиминират всеки „неверник”, което включва и Вас, господин президент,” каза Акинола. „Вие ще се изложите на посмешище, ако предприемете диалог с групировка, която на практика направи страната неуправляема. Не се отнасяйте с тях като с деца. Не може да има диалог с криминални елементи.”

Боко Харам (което буквално значи „забранена книга”, идващо от значението „западното образование се забранява”) атакува държавни учреждения, изправителни учреждения, а също така джамии на умерените мюсюлмани, с което цели дестабилизиране на правителството и налагане на по-строг вариант на шариата (ислямския закон) в цяла Нигерия.

„Боко Харам трябва да бъде видяна в истинския й контекст: тя е продължение на миналото,” казва Акинола. „Не вярвайте на политическите твърдения, че Боко Харам не е срещу християните, защото тя е тъкмо срещу тях. И тя продължава специфичната си политика от 1966 година насам. Тя е обещала да води джихад и вие не можете да я спрете, защото религията й я задължава към водене на джихад. От 36 години насам мюсюлманите на Боко Харам вършат тъкмо това: те не спряха, и те няма да спрат и занапред.”

В реч по-късно президентът Джонатан призна, че Боко Харам действително изненадал администрацията му, но същевременно той потвърди, че правителството прави всичко по силите си, за да ги държи под око. Той даде ясно да се разбере, че страната ще остане неделима.

„Няма такъв индивид или групировка, независимо от амбициите и егоистичните им цели, които да успеят да разделят тази нация,”, каза Джонатан. „Нигерия никога няма да се разпадне. Макар някои и да се занимаваха с това – да предричат разпадането на Нигерия – такова нещо не може да се случи… и според Божията воля ние ще преодолеем всички трудности.”