FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Русия >

Християнският университет в Санкт Петербург има нов ректор

Д-р Уилиям Йодър

По време на официална церемония, проведена на 19 май, професорът по психология Василий Рижов зае мястото на Александър Негров като ректор на Санктпетербургския християнски университет.

През 1965 година Рижов започва като учител по математика в средно училище в Бокситогорск (Ленинградска област); днес той е прехвърлил пенсионна възраст. През 1980 година получава докторска степен по психология от Московския държавен университет, а през 1995 година получава професорско звание от Новосибирския държавен университет. През 1975 година той започва да преподава във факултета по психология на държавния лингвистичен университет на Нижни Новгород и оттам отива в Санкт Петербург, където е декан на факултет. Професор Рижов е усърден учен и писател, който има участие в 263 публикации (като автор, съавтор или рецензент), включително 68 книги. Той се обръща в протестантизъм преди около двадесетина години и негови колеги от университета в Нижни Новгород споделят, че е известен като твърд защитник на протестантското християнско богословие и неговото виждане за света.

Професорът бе поел ръководството на докторантурата на д-р Руслан Надюк (по-късно ръководството е поето от друг учен). Рижов е служил също така като дякон на една баптистка църква.

Д-р Негров, който е специалист по Нов завет и бе ректор от юни 2005 година, ще прекара една година в научни изследвания като лектор в бизнес-колежа на Баптисткия университет на Калифорния в Ривърсайд (в този университет е учил и завършил Рик Уорън). Същевременно Негров си остава ръководител на колежа за християнски лидери към Санктпетербургския християнски университет.

По време на церемонията бяха връчени дипломите и на 50 нови дипломанти. Сред гостите-говорители бе и Джордж Бейер, директор на борда за Абътсфорд на базираната в Британска Колумбия организация “Logos Canada”. Самата “Logos Canada”, която е щедро подкрепяна от църквата „Менонитски братя”, бе главният спонсор при основаването на Санктпетербургския християнски университет през 1990 година. Канадският клон на „Менонитски братя” е главен спонсор и на преуспяващия англо-говорящ международен лютерански университет в Клайпеда, Литва.

Друг говорител по време на церемонията бе и пастор Павел Колесников (от Зеленоград), президент на Общоруския съюз на евангелските християни, който бе основан от московския бизнесмен Александър Семченко.