FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Ако на християнин по погрешка бъде дадена мюсюлманска идентичност, тя не може да бъде махната от паспорта му

Лахор, Пакистан, 26 юни („Преките новини на Компас”). Строгата пакистанска система, забраняваща на мюсюлманите да променят религиозната си принадлежност, попълнена в техните лични карти, едва не коства на политик от Пенджаб заеманата от него служба, макар той винаги да е бил християнин. Политическите опоненти на Рана Асиф Махмуд през април се опитаха да го премахнат от поста му на член на областния парламент на Пенджаб (неговото място е предвидено за представители на малцинствата) на основата на факта, че в Националната агенция за базата данни и регистрациите (НАБДР) той е записан като мюсюлманин.

Махмуд каза, че НАБДР по погрешка го е определила като мюсюлманин поради името му, а след това отказала да поправи грешката. Това недоразумение не само му коствало службата в правителството, но и участието му в разискванията за областния бюджет за 2012-2013 година, каза Махмуд. Законът, според който действа НАБДР, забранява на мюсюлманите да променят религията си в личните им карти, които са компютъризирани, макар че немюсюлмани лесно могат да направят такава промяна, особено ако приемат исляма за своя религия.

Когато се обърнал към служителите на НАБДР с молба да поправят грешката, разказва Махмуд, те му отговорили, че в съответната графа на компютъра няма възможност за промяна на религията. Политическите опоненти на Махмуд подали петиция, целяща освобождаването на мястото му в местния парламент, което било предвидено за представители на малцинствата, като се позовали на грешката. Опозиционните партии приели обяснението на Махмуд едва когато той недвусмислено и със силен глас обявил в залата на парламента в Пенджаб, че се е родил християнин; той призовал опонентите си и медиите да не се поддават на пропагандата срещу него, тъй като това би могло да подтикне ислямските екстремисти да търсят начин да го убият.