FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Ирански имам е силно загрижен, че домашните църкви се разпространяват все повече и повече!

Все по-голямото разпространение на християнството в Иран и свързаният с това ръст на домашните църкви сред иранците предизвиква все по-голяма загриженост сред иранските религиозни водачи и свещенослужители. Те използват всякакви средства, за да предупредят за тази тенденция.

Според съобщенията на иранската християнска новинарска агенция „Мохабат Нюз”, имам Ходжатол-Еслам Сайед Мохамед Сайеди, който е също така имам на петъчните молитви, по време на среща с лидера и управителния съвет на Организацията за ислямска пропаганда в град Кум, считан за религиозният град на Иран, заяви, че е силно загрижен поради „усилията на врага” да изгражда домашни църкви. По време на речта си той призова отговарящите за културата на страната – и преди всичко членовете на Организацията за ислямска пропаганда – да наченат пропагандна дейност по отношение на преподаването на ислямското учение.

Кум се смята за религиозната столица на Иран, а поради факта, че в него се намира най-известната в страната шиитска семинария, той се смята и за център на шиитите в света.

Имамът посочва, че „някои семейства са твърде уязвими” и призовава за разпространението на пропагандни програми за обучение по исляма, предназначени за иранските семейства, като казва, че „присъствието на мюсюлмански свещенослужители сред семействата е най-добрият и най-ефективният начин за утвърждаване на религията и на законите на шариата.”

Заемането на подобна позиция срещу християнството в Иран не е нещо ново. Някои религиозни ислямски водачи, включително Месбах-Йазди, Вахид Хорасани, Макарем-Шрази, които са едни от най-големите религиозни експерти, вече отправяха редица обиди срещу християнството и християните. Изявленията на тези аятоли подтикна органите за сигурността и разузнавателните служби да оказват все по-голям натиск върху иранските християни.

Аятола Хорасани

Аятола Хорасани е известен религиозен експерт и към него често се обръщат по въпроси на исляма. По време на среща със студенти от ислямската семинария в Кум, на която трябвало да се разгледа въпросът за разпространението на християнството, той споменал, че на властите е известен дори броят на младите хора в Кум, които се обърнали от ислям в християнство!

Шийтският аятола изразил недоволство заради ръста на християнството в Иран и казал, че „християнството, което се утвърждава в Иран, завладява чрез измама младите, докато през това време те (т.е. властите) се надпреварват да покажат кой е по-голям сред тях.” След тези думи той отправил апел разпространението на християнското евангелие да бъде окончателно изкоренено в страната!

Той добавя също: „Няма ли кой поне да каже нещо по въпроса за разпространението на корумпиращата християнска пропаганда дори в нашия религиозен град Кум?!”

След това той изключително остро разкритикувал висшата администрация и властите в страната за усилията, които полагат за маловажни неща, както и за това, че пренебрегват такъв важен въпрос. Той ги предупредил вече да изоставят тази своя немарливост.

Иранският министър на разузнаването Хейдар Мослехи също държал реч по време на събрание в семинарията Фейзиех в Кум. Той очертал различни пътища за справяне с ръста на християнството и на домашните църкви в Иран, като оповестил редица нови мерки, насочени срещу християнството.

Усилването на заплахите, арестите и мъченията срещу някои християни и срещу обърналите се от исляма в християнство вярващи от страна на органите по сигурността и съдебните власти, особено в религиозните градове на страната, е убедително доказателство за факта, че аятолите (ислямските свещенослужители) карат правителствените органи по сигурността и разузнаването да търсят начини за справяне с ръста на християнството в Иран.