FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Защитници на човешките права са възмутени: Иран одобри шестгодишна затворническа присъда за пастор

Във вторник 3 юли защитници на човешките права осъдиха решението на ирански съд, който одобри шестгодишна присъда за евангелския пастор Фаршид Фатхи Малейери по обвинения, свързани с християнската му дейност, както смятат критиците на режима.

Новинарска агенция BosNewsLife. Мисионерската група „Служението Елам” съобщи, че един апелативен съд обвинил пастора миналата седмица, като твърдението е, че той бил „бил главен агент на чуждестранна организация в Иран и разпределял средства сред чужди организации.”

Пасторът бил вече осъден по тези обвинения от Революционния съд на всеизвестния техерански затвор Евин, където той ще излежава останалата част от шестгодишната си присъда.

„Както и в други случаи с християни от последно време, обвиненията срещу пастора бяха формулирани чрез езика на политиката, докато всъщност той бе арестуван единствено поради вярата си”, каза Андрю Джонстън, ръководител на групата за правата на човека „Солидарност с християните по света” (СХС).

Според наблюдатели на делото, той ще излежава остатъка от присъдата си в Секция 350 на затвора Евин.

Отлагане на делото

Пастор Фатхи Малейери бе държан в продължение на 14 месеца, като съдебните власти няколко пъти отлагали първото му дело, когато накрая, в началото на тази година, било проведено първото изслушване, спомня си Джонстън.

„Неправомерното задържане на църковния лидер… преди делото му да бъде насрочено за гледане, продължителното му задържане в отделна килия и липсата на нормален процес по делото са изцяло незаконни и неприемливи”, каза Джонстън пред новинарската агенция BosNewsLife.

Иранските сили за сигурност задържат пастор Фатхи Малейери на 26 декември 2010 година по време на внезапни нахлувания в домовете на християни и на членове на домашни църкви, съобщи СХС.

Мнозина са освободени по-късно след плащането на изключително високи парични гаранции, но пастор Фатхи Малейери остава в затвора, където е държан в единична килия в продължение на повече от сто дена, съобщиха запознати със случая християни.

Усилията, които семейството предприема

„Независимо от факта, че семейството на пастора отстъпило правата върху дома си в полза на държавата като парична гаранция, той не бе освободен. Дори имаше случай, когато му бе казано да си събере вещите, а когато вече бе отведен към портата на затвора, изведнъж го върнаха обратно в килията му”, разказва репортерът на BosNewsLife.

„Служението Елам”, което е основано от ирански църковни лидери, и „Солидарност с християните по света” изразили своята загриженост за процедурата по делото, особено като се има предвид фактът, че на адвоката на пастора бил отказан пълен достъп до делото на клиента му и такъв му бил позволен едва няколко дена преди първото слушане по него.

Защитници на правата на човека и църкви споделят, че процесът е част от усилващите се крути мерки на строгия ислямски режим срещу вярващите християни, включително срещу онези, които са се обърнали от ислям в християнство.

Иранските власти отричат всякакво обвинение в неправомерни действия.

Целта на властите са малцинствата

„Продължаващите притеснения на християните и изпращането им затвор от властите (а подобна съдба се споделя от бахайската общност и други малцинствени групи) са в разрез с международните договорености, които Иран е подписал, включително Международната конвенция за граждански и политически права, която гарантира правото на свобода на религията”, казва Джонстън.

„Приканваме иранските власти да водят процесите според законите и да уважават правото на свобода на религията.”

Джонстън потвърди също така, че неговата организация настоява за „незабавно и безусловно освобождаване на пастор Фатхи Малейери, а също така на други християни, включително Юсеф Надархани, който очаква смъртна присъда по обвинения в „отстъпление” и в изоставяне на исляма.