FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Египет >

Американски пастор и двама други заложници, отвлечени в Синай, са освободени от египетските си похитители

Майкъл Айърлънд

Новинарски източник съобщи в понеделник, че похитители в Египет освободили двама американци (единият от които е пастор) и техния египетски туристически водач, след като ги държали като заложници в продължение на три дена.

Мохамед Фадел (пишещ за онлайн изданието на СNN), в репортаж, в който принос имат и репортерите на CNN Салма Абделазиз и Ед Пейн, цитира генерал Ахмед Бакър, началник на органите за сигурност на северен Синай: „В момента те са в сградата на органите за сигурност и са в добро състояние. Преговорите се увенчаха с успех, но ние не се поддадохме на исканията на похитителите,” каза генерал Бакър.

CNN съобщи, че американците са изключително доволни и че с облекчение могат да вкусят свободата си.

„Веднага след като получим паспортите си, изпратени от Кайро, ние ще заминем директно в Израел, за да се присъединим към членовете на нашата църква,” каза Майкъл Луис, пастор на една петдесятна църква в Бостън. „Казвам на семейството си, че съм в добро здраве и с бодър дух, но не съм вземал лекарството си от петък и се чувствам малко уморен.”

Според репортажа на CNN, членовете на семейството му споделили по-рано, че Луис страда от диабет и че те не са сигурни дали е взел лекарствата със себе си.

Както съобщава CNN, Лиза Алфонс, член на друга американска църква, казва, че към заложниците „са се отнасяли доста добре.”

В понеделник сутринта високопоставен египетски правителствен служител казал пред CNN, че в петък и неделя офицери от разузнавателните служби са се свързали по телефона с предполагаемия похитител, Герми Абу Масух, и са разговаряли с него.

Служителят разказа преди освобождаването на заложниците: „Срещнахме се със заложниците, които не изглеждаха твърде обезпокоени, макар все пак да изпитваха някакъв шок и умора поради ужасната жега, особено Майкъл Луис, който каза, че е прекарал слаб диабетен удар и затова се храни оскъдно.”

Както предава CNN, членът на известно бедуинско племе в Синай Абу Масух казал, че е поискал полицията да освободи чичо му; според генерал Бакър, мъжът бил заловен в Александрия с половин тон наркотици.

CNN също така потвърди, че членове на семейството на заложниците казали, че двамата американци и техният водач били взети за заложници в петък: тогава въоръжени мъже се качили в микробуса, с който те пътували към Израел.

След като похитителите поискали да вземат за заложник една жена, сина му и пасторката Джийн Луис, Луис предложил да вземат него за заложник, предаде в понеделник CNN.

Синът му сподели: „Майка ми е водачът на мисионерската група и тя каза… че той се изправил и настоял да оставят жената и да вземат него. Затова само двама души (а също така техният преводач) са държани някъде в Египет като заложници. Съпругата на Майкъл Луис била в микробуса, когато похитителите ги нападнали.

Американци са отвличани и бързо освобождавани в два отделни инцидента от февруари насам и Джийн Луис разказва пред CNN, че семейството не знаело, че има проблем със сигурността при пътуване през Синай.

„Ако знаехме, предполагам щяхме да избегнем пътуване през този район,”, каза Луис.

CNN съобщава в репортажа си, че генерал Бакър казал, че за ситуацията „частично е виновна пътническата агенция”, която, според него, не е уведомила полицията за маршрута си. Ако тя бе сторила това, „тогава щяхме да изпратим полицейски ескорт,”, каза генералът.

Отвличанията и въоръжените грабежи зачестиха след всенародната „арабска пролет”, която миналата година свали от власт дълго управляващия Египет диктатор Хосни Мубарак.