FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Според бивш шпионин на ЦРУ, иранското ръководство вярва, че ислямският месия скоро ще дойде

Марк Илис

(ANS-ASSIST News Service). Като член на иранската революционна гвардия, мъжът свидетелства за нечуваните мъчения, на които бил подложен и които го накарали да изрази съмнение във вярата си в исляма и в иранското правителство. А като бивш шпионин на ЦРУ, който избягал в Щатите, той познава начина на мислене на днешното иранско ръководство, а това твърде много го тревожи.

„Иранското ръководство вярва, че то може да съдейства за скорошното идване на последния ислямски месия,”, казва Реза Халили – псевдоним, който бившият шпионин използва поради съображения за сигурност. „Те вярват, че древният хадит предсказва този факт и че времето на месията е близо.”

Този начин на мислене е характерен за най-високопоставените лидери на иранското ръководство. „За пръв път Аятола Хаменей публикува в иранските вестници новината за това, че той смята, че Иран трябва да бъде готов за война,” отбелязва Халили.

„Той сподели пред най-близките си сътрудници, че именно той ще предаде знамето на исляма на имам Махди – ислямския месия. Хаменей вярва, че той е призваният за това.”

Според Халили, иранските лидери считат, че съществуват само „две прегради”, които все още не позволяват на техния месия да се завърне. Първата е кралят на Саудитска Арабия Абдула, която ще падне с неговата смърт. „Сегашното положение на нещата кара лидерите да са нащрек, тъй като кралят е изключително болен и вече няколко пъти се е намирал на предсмъртно легло.”

Бившият шпионин лично е превел един филм, който бил пуснат с благословението на най-високопоставени ирански лидери; названието на филма е „Неговото пришествие ще бъде по наше време.”

Говорителят във филма прави следното изявление: „Според хадита, след смъртта на един от управителите по име Абдула, в Саудитска Арабия ще се увеличат конфликтите и борбата за власт, които ще продължават до второто идване на последния месия – Махди. Нима болестта на Абдула и неговото неясно състояние не са отлична новина за онези, които с нетърпение очакват „идването”? Когато Абдула умре, това ново „идване” ще се случи без всякакво съмнение.”

А втората преграда ще падне чрез унищожаването на Израел.

„Иран ще нападне Израел, а ние в момента му позволяваме да произведе атомна бомба,” предупреждава Халили.

„Падането на първата преграда е знак за началото на падането и на втората преграда,” отбелязва той. „Щом Абдула умре, те вече ще знаят, че е настъпило времето.”

Когато публиката слуша речите на Халили и чува неговите твърдения, в които той изказва загрижеността си, мнозина не могат да повярват, че иранските лидери могат да бъдат такива фанатици. „Това е опасното на този режим – нещо, което сегашната американска администрация пропуска да забележи. Някои хора дори се опитват да ме дискредитират, като си мислят, че нещо не съм наред. И тъкмо в това е проблемът.”

Иранците вярват, че казаното в един от хадитите вече се е изпълнило: възкачването на престола на Западния свят на чернокож лидер, който ръководи най-могъщата армия на земята.

Говорителят във филма, споменат по-горе, казва: „В хадита, отнасящ се до имам Али, братовчеда на Пророка и най-почитаната фигура в шиитския ислям, се казва: преди завръщането на Махди, висок чернокож мъж ще управлява Запада и най-голямата армия в света. Той ще носи „ясния знак” на моя син, Хюсеин ибн Али (третият имам на шиитите).” Шиитите вярват, че Барак Обама, чието второ име е Хюсеин, и тъкмо този мъж.”

Собственото разузнаване на Халили сочи, че иранците се опитват да въоръжат ракетите си с ядрени бойни глави, което все още не е станало. „Украйна, Северна Корея и Китай осигуряват подвижните установки за ракетите, а Иран работи над ядрената бомба,” отбелязва Халили.

Халили твърди, че в хадита се казва, че след като Иран въоръжи ракетите си с ядрени бойни глави и нападне Израел, ще настъпи апокалиптична ситуация, при която една трета от човечеството ще загине и световната икономика ще се срине.

Повечето (но не всички) високопоставени ирански лидери вярват в изпълнението на тази пророческа картина. „Онези, които не вярват на това, мислят само за пари и за печалби от търговия,” казва Халили.