FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Бивш шпионин на ЦРУ твърди, че в иранската столица хората се присмиват на исляма и мнозина се обръщат към Христос

Марк Илис

Южна Калифорния (ANS-ASSIST News Service). Шпионинът е бивш член на иранската Революционна гвардия и по негово време той бил свидетел на ужасяващи нарушения на човешките права, които го накарали да постави под въпрос вярата си в исляма и в сегашния ирански режим. Той станал шпионин на ЦРУ и по-късно избягал на Запад. Хората в Техеран, с които той е във връзка, му казват, че дните на исляма са преброени.

„Мнозина загубиха вярата си в исляма”, казва Реза Халили, което е псевдоним, който този бивш шпионин използва поради съображения за сигурност. „По улиците на Техеран може да се видят хора, които проклинат Мохамед”, съобщава той. „Милиони вече започват всекидневно да си пращат текстови съобщения един на друг, в които осмиват иранския режим и исляма.”

Халили казва, че независимо от стереотипите, заложени в иранската фундаменталистка идентичност на народа, за учудване е фактът, че мнозина симпатизират на Запада.

„Мнозинството от иранците са възприели западните ценности”, твърди той. „Иран е една от най-повлияните от Запада страни в региона.”

Според Халили, преди революцията от 1979 година онези, които са се придържали към исляма, са правели това преди всичко поради принадлежност към иранската култура. Мнозина иранци са като бабата на Халили, която е обичлив човек. „По-старото поколение уважаваше исляма поради това, че те научаваха за него от родителите си”, отбелязва той. „По-младото поколение също го уважава, макар че на практика не се придържа към него.”

Учудващо голям брой хора са се отвърнали от исляма поради огромното разочарование от насоката на развитие на иранската нация. Халили казва: „Мнозина в Иран се обръщат към християнството, като стават тайни вярващи.”

Самият Халили станал християнин, докато бил в САЩ и гледал филма „Иисус”, а също така и като четял Писанието заедно със свой приятел.

Сърцето му е отворено към неговите ирански братя и сестри в Христа, които плащат огромна цена, когато християнската им вяра бъде открита от властите на режима. Той цитира съобщението на друг бивш разузнавач от Революционната гвардия, който наскоро избягал в Европа.

„Разузнавателните служби носят твърде много мъчение и страдания за обърналите се в християнство”, отбелязва той.

Някои от способите за мъчения на християните са такива, каквито са били използвани преди няколко столетия. „Някои от жертвите са държани в дупки, изкопани в земята, в пълна тъмнина, като им дават храна през ден”, казва той. „Те подлагат на мъчения и семействата на затворниците, дори пред очите им, само и само да научат имената на други, които вземат участие в библейските курсове.”

Бившият разузнавач съобщава, че само в град Шираз в щабквартирата на разузнаването има около 30 хиляди досиета на обърнали се към християнството вярващи.

Нещо повече: разузнаването на Революционната гвардия е изпратило свои части в по-големите градове, за да проникнат сред християнските събрания и да открият пасторите и тайните членове на църквата и съответно да ги арестуват.

След това, под страх от мъчения, те са заставяни да се явят по телевизията и да признаят, че са извършили криминални дейности и че са имали връзки с Израел или САЩ.

„Аятола Хаменей заповяда да бъдат изгорени хиляди библии,” казва Халили. „Той твърди, че библията не е свещена книга и затова няма нищо нередно да бъде изгорена. Десетки хиляди библии са изгорени и никой нищо не говори за това.”

Макар че хиляди хора са загубили живота си от ръцете на властите на режима, Халили вижда началото на нови промени. „Единствената добра новина е, че когато промените настъпят, ислямът ще си е отишъл от Персия като че никога не е бил тук,” предсказва той. „Това е обещанието, което Господ дава: Той още веднъж ще бъде утвърден в Персия.”