FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Ислямски апелативен съд потвърждава присъдата на задържан християнин за шест години затвор

Джеръми Рейнълдс

Иран (ANS-ASSIST News Service). Фаршид Фатхи е един от многото християнски активисти, които бяха арестувани от органите за сигурност на ислямската република през декември 2010 година.

Според „Християнската новинарска мрежа на фарси” (ХНМФ), която цитира от Техеран новинарската агенция „Харана Нюз”, шестгодишната присъда затвор на Фатхи е потвърдена от апелативния съд на Иран.

ХНМФ коментира, че човешките права, свободата на слово и свободата на религиозни убеждения на Фатхи са „потъпкани и отнети”.

ХНМФ е също така организатор на домашни църкви и предава от Техеран, че Фатхи е обвинен в „действия срещу националната сигурност заради членството му в християнската организация „Илам”, събирането на средства и пропаганда срещу ислямския режим, като разпространява християнството в страната.”

ХНМФ сочи също така, че независимо от огромната сума гаранция, платена по време на ареста му, на Фатхи е отказана свобода и през целия съдебен процес не е получил никакво право на защита. Не му е било позволено да види и обвиненията срещу него – нито по време на първоначалния процес, нито по време на апелацията му пред апелативния съд.

Според „Харана Нюз”, както сочи ХНМФ, редица национални закони и международни договорености са потъпкани от страна на иранското министерство на правосъдието, което „безочливо ги пренебрегва или нарушава.” Става дума за конституцията на Ислямската република, международните договорености за човешките права и международната конвенция на ООН за гражданските и политическите права.

ХНМФ посочва например, че член 23 на конституцията на Ислямската република потвърждава: „Забранява се разследването на вярванията на гражданите; никой не може да бъде притесняван или порицаван за изповядването на дадена религия.”

ХНМФ обяви, че потвърждаването на присъдата на Фатхи шокира цялата нация – както християните, така и нехристияните.

ХНМФ добавя, че редица групи и отделни активисти по въпросите на човешките права в страната и в другите демократични страни са изразили голямото си притеснение и недоволство от потвърдената присъда и призовават властите незабавно да го освободят.

ХНМФ съобщава: „Повече от когато и да било Фаршид Фатхи сега се нуждае от вашата помощ и молитви, както и от помощта и молитвите на църквата. Той се гордее, че служи на Бога, и тази негова гордост се споделя от всички християни-иранци. Бидейки едно в Христа, ние призоваваме за неговото незабавно освобождаване и отменянето на несправедливата присъда.”