FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Единадесет пакистански медицински сестри-християнки в Карачи били „съзнателно отровени поради вярата им”

Шамим Масих

Карачи, Пакистан (ANS-ASSIST News Service). Съобщава се, че в неделя на 29 юли 2012 година в общопрофилната болница в Карачи единадесет пакистански медицински сестри-практикантки, които са християнки, били отровени с живак.

Според една от пострадалите сестри-практикантки, тяхна колежка направила чай и им дала да пият, а малко след 22.00 ч. те веднага почувствали, че нещо става с тях.

Сестрите били откарани в спешното отделение на общопрофилната болница и след съответното лечение били върнати обратно. На следната сутрин обаче се появили усложнения и те отново трябвало да бъдат докарани в болницата.

Три от практикантките били в критично положение, две от тях били настанени в интензивното отделение, една била поставена на изкуствено дишане и останалите пет били настанени в общото отделение. Всички студентки-практикантки били християнки.

Старшата сестра на болницата г-жа Насрийн Гил казва, че е заведено първоначално дело срещу неизвестен извършител, като добавя, че в момента разследват как този инцидент е могъл да се случи и същевременно потвърждава, че ще бъде извършено „абсолютно прозрачно разследване.”

Първоначално слуховете твърдели, че отравянето било извършено когато сестрите пиели чай, докато същевременно техните колежки-мюсюлманки били в пост заради мюсюлманския свещен месец рамадан.

Не за пръв път сестри-християнки са жертви в Пакистан: преди този инцидент още много други подобни са се случвали.

Местните пакистански медии не дават голяма гласност на случая и нито един телевизионен канал в Пакистан не разказва за инцидента.