FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Пакистан: Новият закон за богохулството: момиче, страдащо от синдрома на Даун, е арестувано!

Дан Удинг

Исламабад, Пакистан (ANS-ASSIST News Service). Имаше всички очаквания, че спорният пакистански закон за богохулството няма да бъде прилаган толкова строго, но току що получихме новината, че 11 годишно пакистанско момиче-християнче, което страда от синдрома на Даун, било арестувано в петък 17 август 2012 година по обвинение в богохулство.

Момичето живее в Умара Джафар в сектор G-12 на пакистанската столица Исламабад.

Уилсън Чаудри, председател на Британската пакистанска християнска асоциация, казва: „Твърди се, че в християнската част на Исламабад е намерен коран, в който няколко страници са изгорени от мюсюлманите. Както и в предишни случаи, сведенията сочат, че изгарянето на страници на корана почти винаги се извършва от мюсюлмани или от хора с психическо разстройство. Но което е по-лошо, властите арестували 11 годишно момиче-християнче, по име Римша Масих, след като го намерили виновно за това престъпление.”

„Мюсюлмански екстремисти заплашват да подпалят християнските къщи в района. Няколко хиляди християни избягали в предградията, където в момента се укриват, включително семейството на нарочената жертва.”

Чаудри продължава по-нататък: „Поне засега членове на християнската организация за човешките права успяха да убедят моллата да не позволява заплахата за палежи да се превърне в действителност след петъчните молитви. Някои от тях отидоха в местния полицейски участък и докладваха, че положението в района е твърде напрегнато. Но изглежда полицаите, с които те разговаряли, вече са приели, че момичето е виновно, като отказали да покажат на дошлите първоначалната жалба относно инцидента, съставена от мюсюлманин с името Алсиед Мухамад Умад.”

„Полицаите бяха агресивни и враждебно настроени. Изглежда те извикали младежи-мюсюлмани да дойдат към района на полицейския участък с цел да притесняват членовете на организацията. Полицаите казвали: „Тя е изгорила свещената ни книга, а вие сте дошли да я защитавате?”

„Съвършено ясно е, че полицаите са настроени враждебно към обвиняемата и са убедени във вината й, без да обръщат внимание на факта, че тя е малолетна и че страда от синдрома на Даун. Нашата молба е да отправите молитви както за нея, така и за семейството й.”

„Членовете на християнската организация за човешки права имат намерение да подадат молба за пускане на момичето под гаранция веднага след като свърши „малкия байрям”, ознаменуващ края на поста рамадан.”

Според д-р Петер Бхати, председател на международната организация „Гласът на християните”, около 1500 човека са блокирали пътищата около селището [където живее момичето], подпалили няколко автомобилни гуми и се канят да нападнат и самото селище. Нападението е планирано да се извърши след петъчните молитви.

Д-р Бхати на лична основа разговарял с мюсюлмански религиозни водачи и засега те се съгласили да не осъществяват замисъла си за нападение.

Вестникът „Новините на Индия” съобщава, че „Съюзът на пакистанските малцинства” (СПМ) подпомага онези, които са напуснали домовете си.

Министърът за национално съгласие Паул Бхати, който същевременно е председател на СПМ, се свързал с ислямските религиозни водачи и с полицията с цел поставяне на положението под контрол.

„Дейци по правата на човека подтикват правителството да реформира закона за богохулството, или да го отмени, той като с него често се злоупотребява с цел преследване на малцинствата, например християните”, се казва в съобщенията.

Братът на Паул Бхати, Шахбаз Бхати, който бе федерален министър и който бе министър на малцинствените групи, бе застрелян от екстремисти в Исламабад през март миналата година, след като бе призовал правителството да отмени закона за богохулството.

По обвинение в богохулство е осъдена на смърт и Ажа Биби, пакистанска християнка и майка на пет деца, която в момента обжалва присъдата.