FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Пакистан >

Пакистан: сираче-християнче било брутално измъчвано и сетне изгорено живо

Фейсалабад, Пакистан (ANS-ASSIST News Service). Насилията срещу християни в Пакистан продължават с нестихваща сила; най-последният шокиращ инцидент, отбелязан от Assist News Service (www.assistnews.net), се отнася до момче-сираче, което е християнин и което било брутално измъчвано преди да бъде убито в град Фейсалабад, Пакистан – на около 160 километра от Лахор.

Според съобщенията, 11 годишният Самюъл Якуб изчезнал още на 20 август вечерта, когато излязъл от дома си, намиращ се в християнски квартал, и отишъл на пазара да купи храна за семейството си.

Уилсън Чаудри, председател на Британската пакистанска християнска асоциация, който следи този шокиращ случай, казва: „След усилено търсене, тялото на момчето било намерено в канавка в християнския квартал; по тялото се виждали следи от ужасяващи мъчения, край него било намерено и оръжието на убийството.

„Носът, устните и част от корема му били отрязани и семейството му едва го познало, тъй като тялото било силно обгорено. При аутопсията били разкрити около 23 рани, нанесени с остър предмет. Когато полицията изпращала тялото за аутопсия тя предположила, че е възможно да става въпрос за содомия.

„Полицията и майката на момчето, Ажа Биби [това не е същата Ажа Биби, за която целият свят научи поради издадената й смъртна присъда по обвинение в богохулство] казали, че никой никога не е искал откуп или пък е обвинявал момчето в богохулство.”

„Известна част от пакистанската култура се отличава като особена култура на хомосексуални и педерастки отношения, а момчетата, принадлежащи към християнската или друга малцинствена общност, са особено уязвими на изнасилване и друг вид насилие поради безсилието на техните общности и поради техния статус на презрени хора”, добавя Чаудри. „В друг подобен случай, станал наскоро, момче-християнче било отвлечено, изнасилено и измъчвано от полицай, който се избавил от тялото, като го хвърлил в канавката.”

Местният помощник-инспектор Шафик Ахмед казва, че полицията разследва „всички възможни аспекти на случая.”

Той каза също така, че бащата на Якуб починал преди няколко месеца и семейството „е изключително бедно”, което изключва възможността момчето да е убито с цел получаването на откуп.

„Не сме получавали и оплакване за богохулство. Но разследваме и тази възможност. Аутопсията ще покаже дали върху момчето е извършен акт на содомия,” казва Ахмед.

Това убийство се случва само няколко дена след арестуването в Исламабад на 11 годишно момиче-християнче, страдащо от синдрома на Даун, което бе обвинено в богохулство поради изгорени страници от корана. Семейството на Римша Масих и десетина други християни напуснали домовете си поради заплахи от страна на мюсюлманите.

Пакистанският президент Асиф Али Зардари наредил на вътрешното министерство да разследва този случай и да осигури защита на местните християни.