FR US

За основателя

Името на Харалан И. Попов се произнася с голямо почитание по цял свят. Той е символ на християнска смелост за милиони вярващи, които поради вярата си са преследвани от своите правителства и религиозните екстремисти.

Роден в България, наречена „малката Русия”, Харалан Попов служи като пастор в най-голямата протестантска църква в страната и същевременно е един от най-изтъкнатите духовни водачи. След като комунистите окупират България, тъкмо тази негова известност като предан християнин му донася ужасни физически и нравствени мъчения в ръцете на съветското КГБ и техните български марионетки.

Въпреки че е бил затворник в 16 различни затвори и трудови лагери, пастор Попов продължава работата си на Божията нива, макар да съзнава, че това ще означава понасянето на множество страдания. Той оцелява като по чудо след 13-те години и два месеца затворничество в комунистическите затвори, той накрая е освободен. Независимо от заплахата за нов арест, той продължава тайно да организира църковни служби и библейски курсове, тъй като властта е проникнала в официалната църква и тя се намира под пълен контрол на комунистите.

По-късно с помощта на семейството си, което живее в Швеция, и по молитвите на много християни той като по чудо получава разрешение да се присъедини към своето семейство след 15 годишна раздяла. В Швеция той съсредоточава всичките си сили върху задачата да покаже на обществото тежкото положение и нуждите на изпратените в затвори християни, пострадали поради вярата си.

През 1972 година д-р Харалан И. Попов официално регистрира ECL – Evangelism to Communist Lands (евангелско благовестие в комунистическите страни) в САЩ, което днес е известно като „Врата на Надеждата”. Можете да поръчате изключителната му автобиография, книгата „Изтезаван заради вярата си” (ИЗВ), която е преведена и издадена на повече от двадесет и пет езика и в продължение на много години е бестселър номер едно в списъка на книгите джобен формат.