FR US

Президентът

Павел (Пол) Попов е роден в България. През 1947 година, когато той е само на пет години, бащата на Павел, д-р Харалан И. Попов – изтъкнат протестантски пастор – брутално е отделен от семейството си от КГБ, което го арестува по лъжливи обвинения. Едва след цели 15 години Павел може отново да види баща си. Растейки без баща в комунистическа България той претърпява огромни лишения. Върху семейството му тегне клеймото – „семейство на арестуван шпионин”, затова никой не им помага. На майка му Рут (шведка по националност, но мисионер в България) е забранено да напусне страната и да отиде да живее в родината, като същевременно не й е позволено да работи, което й създава огромни трудности при изхранването и издържането на найните две малки деца.

Когато Павел е на осем години семейството най-после получава разрешение да имигрира в родината на майката, Швеция. Именно в Швеция Павел се отдава на служение на хората и помага на онези, които както неговото семейство страдат поради политическа или религиозна дискриминация или са в бедствено положение. Той учи „Политическа наука и география на населението” в университета в Стокхолм.

Когато бащата на Павел накрая е освободен от комунистическите трудови лагери, той се присъединява към семейството си в Швеция. Макар че работата на Павел като журналист във всекидневен вестник го ангажира твърде много, той винаги намира време да помогне на баща си в трудната му и често опасна мисионерска дейност отвъд Желязната завеса. Помощта на Павел на практика се оказва незаменима в дейността на баща му в неговото служение. Тъй като мисионерската дейност се разширява, Павел разбира, че е жизненоважно за него да започне дейност като мисионер на постоянна заетост. Той емигрира в Канада и основава там клон на мисионерската организация. През 1974 година Павел основава „Врата на Надеждата” в Канада. През 1977 година той става заместник президент на международната организация, а след пенсионирането на баща му през 1980 година става президент и премества нейния главен офис в Глендейл, Калифорния.

Павел и съпругата му Агнета са женени от 40 години и имат двама сина и една дъщеря.

Чуйте свидетелството на Павел Х. Попов на живо по „Откровен разговор”!

Павел има възможност да взема участия в събрания за изнасяне на речи. Ако желаете да се организира подобно събрание, където той да говори във Вашата църква или в местната организация, моля свържете се с нас на +1 877 4403644.