FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Сомалия >

17-годишен сомалийски християнин обезглавен от ислямски екстремисти

Майкъл Айърлънд

Найроби, Кения (ANS-ASSIST News Service): Бойци от ислямската екстремистка групировка Ал Шабааб обезглавиха 17-годишен сомалийски християнин край Могадишу миналия месец, съобщава журналист на издателите на списанието „Преките новини на Компас” (Compass Direct news – CDN) в столицата на Сомалия.

CDN съобщава, че бойците, които са дали обет да очистят Сомалия от християните, убиват Гулед Муктар на 25 септември в дома му край Дейнил на около 20 километра от Могадишу.

CDN уточнява, че ислямската екстремистка групировка наблюдава семейството му още от времето, когато християни пристигат в Сомалия от Кения през 2008 година, съобщава източник в Могадишу, който желае да остане анонимен.

Според CDN ислямските активисти, които се борят срещу преходното правителство с цел поемането на контрол в страната, след продължителни наблюдения са се убедили, че семейството е християнско, твърди източникът. „Аз също зная, че членовете на семейството са християни, които са организирали тайни сбирки в дома си за четене на Библията”, разказва същият източник.

Като се уповава на разказа на родителите на убитото момче и на неговите съседи, CDN изяснява, че източникът твърди, че бойците от Ал Шабааб пристигат в дома на Муктар към 6 часа рано сутринта, когато родителите му (имената им не се споменават поради съображения за сигурност) вече са заминали на работа на пазара Хамаруейн в околностите на Могадишу, където имат собствена сергия.

Според CDN, съседите веднага казват на родителите за убийството и те набързо се завръщат у дома и погребват тялото на сина си начаса, тъй като се страхуват, че бойците могат да убият и тях. След това те напускат дома си и заминават в неизвестна посока, твърди източникът.

„Когато се случи инцидентът, родителите ме извикаха и ми казаха, че синът им е убит и че се страхуват за собствения си живот,” казва източникът. „Оттогава нямам никаква вест от тях.”