FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Афганистан >

В Афганистан не остана нито една църква

Вашингтон, окръг Колумбия (ANSASSIST News Service). Според държавния департамент на САЩ, нито една публично посещавана църква не е останала в Афганистан. Последната църква за обществено богослужение в страната е разрушена до основи през март 2010 година.

Новинарската агенция „Заслужаващи новини” (Worthy News ) споделя, че тъкмо такава е днес ситуацията, независимо от десетте години война срещу талибаните, струващи на американските данъкоплатци 440 милиарда долара, както и живота на повече от 1700 американски войници към днешна дата.

Докладът на държавния департамент за религиозната свобода в страните по света твърди, че в страната няма нито едно християнско училище. Последната църква за обществено богослужение в страната е разрушена до основи през март 2010 година.

„Църквата за обществено богослужение вече я няма; съдът не уважи искането на църквата да продължи правото си на аренда, дадено й за 99 години, и собственикът на имота разруши сградата през март… (частни) параклиси и църкви за нуждите на международната общност, принадлежаща към различни деноминации, функционират в няколко военни бази, в „Групата за местна реконструкция” и в италианското посолство, казва се в доклада на държавния департамент.

Докладът също подчертава, че повечето християни в Афганистан се страхуват дори да „изразят вярата си или да се събират открито за богослужение”.

Според доклад на репортер-доброволец на Мохабат Нюз в Кабул, „голям брой афгански младежи в големите градове Кабул и Херат желаят да научат за евангелието, Божието слово. Сърцата на всички тях са отворени за Иисус.

Същият доклад посочва, че през последните няколко месеца 30 човека в Кандахар са отговорили на Иисус в сърцата си и са го изповядали като техен Господ, а това е градът, където талибаните все още държат властта, градът, който някои хора наричат „центъра на талибанизма” (за осигуряване на тяхната безопасност, имената им не са оповестени).

В доклада си относно обърнатите в християнство в Афганистан, журналистът-доброволец казва: „Отпътувахме за Кандахар, за да проповядваме Благата вест и да се молим за този град. Аз бях първият, който се радваше за това, тъй като ходехме по 8 часа на ден из улиците и се молехме заедно с други християни.”

„Ние разговаряхме за нашия Господ Иисус Христос също с деца и с млади хора, които виждахме, че са по-отворени в разбиранията си. Това ме радва и се надявам, че някой ден този град ще стане най-влиятелната християнска общност в страната.”

Мохабат Нюз подчертава, че новата конституция на Афганистан (ратифицирана през 2004 година с помощта на американско посредничество) може да съдържа противоречиви постановления, що се отнася до свободното изповядване на религията.

Новата конституция утвърждава, че ислямът е „държавната религия” и че „никой закон не може да противоречи на вярата и на положенията на свещената религия на исляма”, и същевременно се подчертава, че „последователите на други религии имат свободата да изповядват вярата си и да извършват религиозните си обреди в границите на предвиденото от закона”. И това при положение, че „правото на промяна на собствената религия не се спазва нито от закона, нито в живота”.

Докладът казва, че „мюсюлманите, които са се обърнали в друга вяра, рискуват да бъдат отхвърлени от съпруга (съпругата) си, от семействата и собственото си село или град, и да загубят работата си.”

Посочва се също така, че „оказването на юридическа помощ на изпратени в затвора, които са се обърнали от ислям в друга вяра, си остава проблемен въпрос, тъй като афганските адвокати по лични причини не желаят да защитават отстъпниците от вярата.”