FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Нигерия >

Убийствата в Нигерия продължават дори и по време на Рождественските празници

Даниела Мискел

Нигерия (ANS-ASSIST News Service). Нападенията на ислямисти срещу християни продължават с нестихваща сила в тази западноафриканска държава дори и по време на дните преди Рождество.

По време на целенасочена атака в понеделник 19 декември петима християни са убити в селцето Унгван Рами, намиращо се в района на административен окръг Каура. Това е вторият случай на нападение в щат Кадуна, който става само девет дена след първата атака срещу Кукум Гида.

Религиозни екстремистки настроения подтикват мюсюлманите да извършват мародерства в различни християнски общности чрез използването на огнестрелни оръжия, мачете и камъни и чрез прикрити атаки през нощта.

Нападенията на ислямистите са подобни на типичните за фундаменталистките представители на джихада атаки и, както „Преките новини на Компас” (CDN-www.compassdirect.org) предава, християнските пастори и ръководители подозират, че ислямските екстремисти планират и като по-нататъшна стратегия продължаването на убийствата в тези села и в други християнски общини.

Ислямистите-мюсюлмани, принадлежащи към етническата група Фула, продължават своите нападения срещу християни в голям мащаб. Смята се, че сектата Боко Харам, която също принадлежи към Фула, е главният виновник за последните многобройни атаки.

Процентното съотношение между християни и мюсюлмани в 160 милионната страна е приблизително еднакво и двете религиозни общности като цяло съществуват в мирно съжителство.

Но според интервю на Ройтерс с един от бойците на сектата Боко Харам, тя се опитва да разпали гражданска война на сектантска основа и да наложи шариата (ислямския закон) в цяла Африка.

Десетки са убити и стотици са принудени да се преселят на други места през последните месеци, а нападенията не прекратяват дори и по време на празничните за християните дни.

На самият ден Рождество Христово същата секта Боко Харам призна, че е отговорна за бомбардирането на три църкви, при което са убити повече от двадесет християни. Сред тези църкви е и католическата Св. Тереза в Мадала, при което властите признаха убийството на 32 души, след като тя е нападната и бомбардирана. Неделята, в която се празнуваше Рождество, бе определена като „най-черната неделя на Рождество, каквато някога се е случвала в Нигерия”.

Вълни от нови атаки продължават само часове след бомбардирането на Св. Тереза. Източници твърдят, че са извършени нападения срещу една църква в Джос, принадлежаща към християнската община „Планината на огъня и на чудесата”, и срещу друга църква в Гедака в северния щат Йобе; друго самоубийствено нападение убива четирима представители на властта от Държавната служба за сигурност край град Даматуру.

В репортажа си Ройтерс отбелязва, че ООН, Европейският съюз и Съединените Щати са се присъединили към призивите за осъждане на бомбардировките, като ги определят като терористични нападения. Те са решили да обединят усилията си и поемат обещанието да помогнат на нигерийските власти в този конфликт при тяхната борба срещу екстремистите.