FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Мианмар >

Християни-миряни от Бирма са нападнати по време на Рождество

Джеръми Рейналдс

Ню Делхи (ANS-ASSIST News Service). Нападенията в щата Качин срещу християни в Бирма (днешният Мианмар) продължават дори и в дните на Рождество, когато войски на бирманските въоръжени сили убиха един християнин и разрушиха църковен имот. И това се случва въпреки заповедта на президента Тан Шве да бъде спряна войната срещу бунтовниците.

Според сведения на „Директните новини на Компас” (CDN – Compass Direct News), на 27 декември в една баптистка църква в Лойе, област Бхамо, се извършва панихида за Маран Зау Джа на 47 години. Източници от Качин разказаха по телефона на „Компас”, че той е убит точно на Рождество от бойци на пешеходен батальон 321 на бирманската армия, без да провокира с нищо убийството.

„Компас” разказва, че Зау е фермер, който се връщал от нивата си със захарно цвекло заедно с приятел, като в това време войници от батальона изсипали град от куршуми срещу тях. Приятелят му оцелял след нападението. Двамата са невъоръжени бунтовници от Качинската армия за независимост (КАН) – въоръженото крило на Качинската организация за независимост.

„Компас” уточнява, че КАН се бори за автономия на щата (чието население в мнозинството си е християнско) още от началото на 60-те години на 20 век, когато тогавашният бирмански премиер-министър Ю Ну обяви будизма за държавна религия.

„Компас” съобщава, че около 90% от 56-милионното население на Бирма, известна още като Мианмар, са будисти и принадлежат към бирманската етническа група. Наскоро Качинската новинарска компания цитира кмета на едно Качинско село, който казва, че бирманската войска вижда във „всички Качински граждани свои врагове”.

„Компас” също съобщи, че източникът потвърждава, че на 16 декември войски на 142 пешеходен батальон изгориха сграда, в която се е помещавала кухнята на местната баптистка църква в село Динга, област Бхамо. Мъжете от КАН и местните жители на селото успели да спасят църковната сграда от изгаряне, но огънят успял да изгори пет други къщи.

„Компас” уточнява, че по-рано, на 30 ноември, бирмански войници убили една жена и ранили шестима селяни, като изстреляли снаряди срещу граждани в град Уайнгмау, област Тарлавгий.