FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Нигерия >

Сектата Боко Харам убива четирима християни и заплашва да нападне две села

Дан Удинг

Йорба Линда, Калифорния (ANS-ASSIST News Service). В четвъртък на 12 януари въоръжени мъже на Боко Харам застреляли в град Потискум (щат Йобе) четирима християни, принадлежащи към етническата нигерийска група игбо, като отправили също така заплаха, че вечерта ще нападнат две села.

Говорител на базираната във Великобритания организация „Християнска солидарност по света” (ХСС) разказва: „Предполага се, че четиримата мъже са убити в една кола, докато пътували на юг; те пътували към семействата си, които се били преместили там, за да избегнат насилията. Те и преди опитвали да отидат при семействата си, но им попречило провеждането на национална стачка по повод премахване на държавните субсидии върху горивата, която буквално блокирала цялата страна.”

„Още същият ден екстремистите на Боко Харам заплашили, че ще нападнат селата Кукаргадо и Дагаре, в които живеят голям брой християни от местната етническа група. Но изпращането на допълнителни сили за сигурност в тези села осигурили спокойствието им през нощта.”

Говорителят на ХСС продължава с разказа си, като казва, че във вторник в град Потискум осем мъже и една жена били убити от въоръжени мъже, вероятно членове на Боко Харам. Предполага се, че и деветимата били християни. Сред тях бил преподавател във Федералния колеж по образование и технологии в Потискум, четирима полицаи и млад мъж, работещ в клиниката Джама. Те били в бар в Дорауа Вард, когато въоръжени мъже открили стрелба по тях и сетне избягали с мотоциклет. А предишният ден край казармите на Потискум по двама християни също било стреляно от въоръжени нападатели на мотоциклет, но християните оцелели, тъй като легнали не земята и се престорили на умрели.

В щата Йобе е въведен 24-часов полицейски час и забрана за използване на мотоциклети, тъй като бойците на Боко Харам редовно ги използват при атаките си.

Влошаващото се положение относно сигурността в щата Йобе кара хората да мислят, че скоро той съвсем ще бъде опразнен от християнското си население, тъй като камиони пълни с хора продължават да напускат щата. Един източник, който каза пред ХСС, че е помогнал на повече от двеста семейства местни християни да напуснат, твърди, че „ако този процес продължава със същата интензивност, то през следващите няколко месеца или дори седмици може да не остане нито един християнин в щата Йобе. Макар че къщите ни, нашата работа и нашите църкви са тук, ние нямаме друг избор, освен да напуснем домовете си.”

Говорителят на ХСС добавя, че в редица случаи протестите срещу премахването на държавните субсидии върху горивата са използвани с користни цели.

Провеждащият се във вторник „протест на горивата” в град Гусау, щат Замфара, се преобръща в нападение срещу баптистката църква „Авен-Езер”, при което протестиращите разграбили оборудване и други ценни вещи от сградите и сетне ги подпалили. В град Кадуна и околностите му е обявен 24-часов полицейски час, след като във вторник младежи мюсюлмани се отправили към официалната резиденция на губернатора, като твърдели, че просто искали да контролират реда.

Полицейски час бе установен и в щата Нигер в сряда от 6 часа сутринта до 6 часа вечерта, след като в столицата Минна избухнали безредици и щабът на губернатора бил нападнат.

Междувременно на 9 и 10 януари, по време на „протест на горивата” в град Бенин в южна Нигерия, са извършени отмъстителни нападения в кварталите Хауса-Фулани, в резултат на което петима са убити, мнозина напускат района и ислямското училище към централната джамия в града е разрушено. Тези тревожни събития се случват след едноседмични насилия в щата Адамауа, където най-малко 37 човека са убити, като целите на убийците са преди всичко граждани от юга на страната.

Забележка: Боко Харам е терористична организация, базирана в североизточна Нигерия в районите, населявани преди всичко от етническата група канури. Тя е основана от Мохамед Юсуф през 2001 или 2002 година и представлява мюсюлманска секта, целяща „отмяната на светската система и установяването на ислямско управление в страната”, а също така „установяването в Нигерия на система на управление на основата на шариата”.