FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Судан >

Судан заплашва, че ще арестува църковни пастори

Хартум, Судан („Преките новини на Компас – Compass Direct news). Според християнски източници, суданското Министерство за ръководство и обезпечение на религиите e отправило заплаха, че ще арестува онези църковни ръководители, които осъществяват евангелски дейности и не изпълняват разпоредбите за предоставяне на властите на имената и всякаква друга контактна информация за църквите.

Това предупреждение, отправено в писмо от 13 януари до църковните ръководители на Презвитерианската евангелска църква на Судан (ПЕЦС), идва само няколко дена след като суданският президент Омар ал-Башир на 3 януари обяви пред тълпа от свои поддръжници, че след отделянето на южен Судан през юли 2011, чието население в по-голямата си част не принадлежи към исляма, конституцията на страната ще се ориентира към законодателството на шариата (на ислямския закон).

„Ще предприемем законови мерки срещу пасторите, които проповядват или осъществяват евангелски дейности”, пише в писмото си до църковните ръководители подсекретарят на Министерството за ръководство и обезпечение на религиите Хамид Юсиф Адам. „Имаме всички законови основания да ги призовем в съда.”

Източниците твърдят, че разпоредбата за регистрация на църковните лидери цели потискане на християните при нарастваща враждебност срещу християнството в страната.

Пастор Юсиф Матар, генерален секретар на ПЕЦС, казва „Църквата ни в Судан е изправена пред критична ситуация.”

Суданските закони забраняват на мисионерите да евангелизират, а обръщането на вярващи от исляма в друга религия се наказва със затвор или със смърт в Судан, макар че през предишните години тези закони не са спазвани стриктно. Според последния международен доклад на държавния департамент на САЩ за религиозната свобода, правителството никога не е изпълнявало смъртни присъди за отстъпление от вярата.

Християнски лидери казаха на „Компас”, че християните са изправени пред все по-сериозни заплахи както от страна на мюсюлманската общност, така и от страна на правителствени служители-ислямисти, които отдавна жадуват да отърват страната от християните. Лидерите уточниха, че днес на християнството се гледа като на чужда религия, особено след като 350 хиляди души (повечето от тях християни) напуснаха Северен Судан и се преселиха в Южен Судан след откъсването му от единния Судан на 9 юли 2011 година.

Според доклада на държавния департамент, суданската Временна Конституция признава шариата за основа на законодателството, а законите и разпоредбите на правителството отдават предпочитание на исляма. Християнски лидери споделиха страховете си от факта, че правителството засилва контрола върху църквите в Судан и че има намерение да накара всички да се съобразяват с ислямския закон, което е част от стратегията за елиминиране на християнството.

На 3 януари ал-Башир още веднъж отправи предупреждението, че суданската конституция още по-здраво ще стъпи върху основите на шариата.

„Ние сме ислямска нация и шариатът е основата на нашата конституция”, каза той на тълпата в Кости на юг от Хартум. „Конституцията ни ще се основава на ислямските закони.”

Източници сочат, че неговото правителство издаде разпоредба, нареждаща на църковните лидери в Судан да предоставят на властите имената си и всяка друга своя контактна информация. Според християнските лидери, правителството по този начин си отмъщава за прозападната ориентация на църквите.

Ислямски учени настояват пред ал-Башир да предприеме жестоки мерки срещу християните, докато самият ал-Башир е призован от международния криминален съд по престъпленията срещу човечеството в Дарфур.

Омраза

На 23 декември Ясир Муса, принадлежащ към суданската „Църква на Христос”, бе арестуван в Хартум заедно с други двама членове на църквата от агенти на националната сигурност. Те бяха задържани, защото са християни и следователно се предполага, че подкрепят южносуданските военни. Те разказаха, че малко след това са освободени, но че властите заплашили отново да ги арестуват, ако не се съобразяват с разпоредбите да не осъществяват християнска дейност в тази ислямска страна.

Източници разказват, че при друг случай членове на ислямската милиция лоялна към правителството, облечени в цивилни дрехи, отвлекли един църковен лидер и двама членове на църквата, докато те се връщали от богослужение, като им поискали хиляда долара откуп. Според християнски източници в Хартум, след два дена те били освободени.

Източниците също потвърдиха, че различни агенции по сигурността в Хартум също са предупредили местните християни да не организират практикуваното от някои църкви ежегодно изложение на библии.

Натискът върху християните идва в момент, когато войната в суданския щат Южен Кордофан провокира омраза срещу християните от страна на местните лидери; подобна омраза е провокирана и сред лидери в Северен Кордофан, като властите и в двата щата призовават към свещена война срещу народа нуба, който е предимно християнски.