FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Нигерия >

Седем християни са убити в щата Баучи в Нигерия

Обед Минчакпу

Гр. Баучи, Нигерия, 24 януари („Преките новини на Компас – Compass Direct news). Жители на градчето Тафауа Балеуа потвърдиха, че нападението над евангелската църква „Да спечелим всички за Христа” е осъществено от местни ислямистки екстремисти, както и от членове на ислямската секта Боко Харам, при което сградата на църквата и околните къщи били бомбардирани.

Пасторът на Нигерийската „Църква на Христос” в Тафауа Балеуа Юнана Юсуфу разказал на „Компас”, че нападателите пристигнали много рано сутринта и започнали да стрелят срещу християните в града, който се намира на около 100 км. южно от град Баучи.

„Видях убити християни и наброих поне седем убити”, казва по телефона Юсуфу. „Ситуацията е неописуема, но аз се каня да отида и в други части на града да видя с очите си щетите, които нападателите са причинили”.

Юсуфу каза също, че има и голям брой ранени християни.

„Някои от тях са закарани в болницата в града, а други биват лекувани по домовете им от медицински работници-християни”, каза Юсуфу.

Всички църкви са прекратили службите си.

„Положението е такова, че за момента трябва да се обърне внимание на ранените и да се предприемат мерки за успокояване на опънатите нерви поради нападението”, каза Юсуфу.

Съобщава се, че комисарят на полицията в Баучи Икечукуа Адуба потвърдил нападението над Тафауа Балеуа и убийството по време на престрелката на двама войника, един полицай и осем цивилни. Той добавил също, че са задържани шестима заподозрени.

Полицията съобщила също така, че са хвърлени бомби и срещу католическа църква и евангелска църква в град Баучи, като причинили незначителни щети, без да има убити или ранени.

Секретарят на Съвета на християнските старейшини в Тафауа Балеуа Буката Жади казва, че нападенията срещу християнските общности в областта се осъществяват почти непрекъснато, като след неделната атака броят на убитите християни в Тафауа Балеуа през последните две седмици достигнал 10 човека.

Преди две седмици въоръжен мъж, за когото се предполага, че е мюсюлманин-овчар от племето Фулани, нападнал трима фермери-християни във фермите им в селцето Пиакман, недалеч от Тафауа Балеуа, като убил и тримата. Върху откритите по-късно от фермери тела били забелязани следи от куршуми и мачете, казва Жади.

Сектата Боко Харам се стреми да наложи в Нигерия шариата в неговата по-строга форма. С названието Боко Харам е наречена една ислямска екстремистка групировка с името Джамаату Ахлис Сунна Лиддаауати Уал Джихад, което означава „Онези, които са се посветили на разпространението на ученията на Пророка и на джихада”. А Боко Харам в свободен превод означава „Западното образование се забранява”.