FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Ирански християнин, обърнал се в християнство от исляма, е осъден на една година лишаване от образование

Според иранската християнска новинарска агенция Мохабат Нюз, студентката по изкуства в един от университетите в Техеран г-ца Фатемех Нури била осъдена от Революционния съд на една година лишаване от обучение заради християнската си вяра. Името на университета не се споменава поради мерки за сигурност.

Г-ца Нури е обърнала се от ислям в християнство вярваща, която била арестувана от органите по сигурността през септември 2011 в жилището й в източен Техеран, след което била прехвърлена в затвора Евин.

Г-ца Нури била обвинена от Революционния съд, намиращ се на улица Моалем, в „посещаване на домашна църква, оскърбление на свещени образи и дейност, насочена срещу националната сигурност”. Съдията разпоредил лишаване от правото на обучение за една година.

Християнката е освободена на 30 ноември 2011 след почти тримесечен престой в затвора, но присъдата за прекратяване на обучението й си остава в сила.

Арестуването на г-ца Нури се извършило във връзка със случая с друга християнка, обърнала се от исляма в християнство – Лейла Мохаммади.

Забележителното в случая е това, че на 18 януари Революционният съд в Техеран на улица Моалем намери за виновна и обвини г-ца Мохаммади в „сътрудничество с група хора, намиращи се под чуждестранно влияние, обширна антиислямска пропаганда, измама на ирански граждани чрез организиране на т.нар. домашна църква, оскърбление срещу свещени образи, и дейности, насочени срещу националната сигурност”. Присъдата бе произнесена, след като тя вече бе прекарала пет месеца в следствието. Но по-късно съдията я оправда по обвинението за „сътрудничество с намиращи се под чуждестранно влияние хора”, тъй като е било отчетено, че това престъпление е извършено несъзнателно. И тъй християнката бе осъдена на две години затвор и постановлението по присъдата й е било изпратено веднага.

Присъдата за забрана на образование противоречи на закона

Макар иранската конституция ясно да посочва правото на религиозна свобода за всеки, който изповядва друга религия, освен исляма, режимът на ислямската република в действията си показва, че не само нарушава своите закони, но не проявява никакъв респект към международните конвенции, нито пък го е грижа за тяхното спазване. Преди случаят с г-ца Нури подобни присъди са служели като инструмент в ръцете на режима, чрез който той е ограничавал бахайската общност или исканията на недоволни студенти, но днес те се използват като заплаха и насилие и срещу християни. Изглежда, че преди случая с Нури такива присъди не са били прилагани по отношение на обърнати от исляма християни. Тази практика показва, че предишните методи на режима за борба срещу християните са се оказали неефективни.

Всеобщата декларация за човешките права, приета на 10 декември 1948 година, определя правото на образование като право на всеки гражданин, независимо от раса, цвят на кожата, вяра, религия или полова принадлежност. Според нея всеки има право на образование (Секция 1, член 26 на Всеобщата декларация за правата на човека).

В миналото ислямската република, след като разбереше кои университетски студенти са се обърнали от ислям в християнство, се опитваше да се бори с това явление, като организираше ислямски курсове с цел да помогне на студентите да намерят истинския път във вярата, т.е. пътя към исляма. Режимът се опитваше чрез дискусии да окаже влияние върху мисленето на студентите и да промени тяхното виждане. Но изглежда неуспехът на подобен подход е накарал режима да забрани обучението или дори да изключи от университета такива студенти, като по този начин той търси нов начин за противопоставяне срещу ръста на християните в страната и се опитва да окаже натиск срещу обърналите се от ислям в християнство вярващи и срещу техните семейства.