FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Судан >

Судан и Бирма: християнски бежанци са изложени на опасност

Елизабет Кендъл

Судан: задава се геноцид срещу нубийците

Когато Хартум започва етническото прочистване на Южен Кордофан през юни 2011 година, приблизително около един милион нубийци, които не са араби и мюсюлмани, а предимно християни, са населявали Судан. Днес повече от половината от тях са убити или изселени насила. За да увеличи броя на жертвите, арабско-ислямисткият режим на суданския президент Омар ал Башир (обявен за военен престъпник) не позволява доставянето на хуманитарна помощ в района на Нубия и по този начин изкуствено предизвиква бедствен глад. Още сега ООН прави оценки, че към март тази година почти 500 хиляди нубийци масово ще измрат от глад.

Обществени групи от християни, евреи и от други религии, обявяващи се срещу геноцида, се опитват да подтикнат американското правителство да подеме нови инициативи и да убеди Хартум да отвори коридор, по който да се доставя хуманитарна помощ. Същевременно те съзнават, че подобни инициативи може да се провалят, затова настояват американската администрация да обмисли и вариант за доставяне на помощите дори и без съгласието на Хартум – начинание, което може да бъде доста рисковано. Хартум вече заяви, че никога няма да позволи хуманитарни организации да помагат на „бунтовниците”. Нещо повече, тези организации са обвинени в доставянето на оръжия за бунтовниците, макар за това да не са представени никакви доказателства. Със сигурност Хартум би погледнал на всяка несанкционирана дейност за помощ като акт на враждебност и като провокация. Никой не се съмнява, че управляващите ще използват подобна дейност като призив за обявяване на война. Ето защо ситуацията е извънредно деликатна.

Съществуват големи опасения, че около 200 хиляди гладуващи нубийски бежанци, които си проправят път през долината Кауда, ще се насочат към бежанския лагер Ийда в Южен Судан, където в момента живеят около 24 хиляди нубийски бежанци. Снимки на Диджитал Глоуб, публикувани от Satellite Sentinel Project (SSP), показват, че правителството в Судан е придвижило танкове на суданските въоръжени сили, пехотни бронетранспортьори и артилерия към южния край на долината, като по този начин създава фронтова „хватка на смъртта”, която няма да позволи на бежанците да избягат откъм южен Судан. Снимките на SSP показват също така, че пистата за самолети край Талоди наскоро била удължена, за да може да приема самолетите Ан, които могат да бъдат използвани като бомбардировачи. На сателитните снимки може още да се види, че в Нубийската планина се строят нови пътища, които са по-високи от околната среда, като по този начин по тях може да се придвижва тежка военна техника във всякакви метеорологични условия. Снимките показват и пристигането на тежковъоръжени хеликоптери в наскоро обновената въздушна база в столицата Кадугли. Наблюдатели считат, че режимът навярно цели приключване на военната кампания и на кампанията за геноцид преди началото на дъждовния сезон, който се очаква да започне след около 8 седмици.

Бирма: положението в щата Качин е ужасяващо

Бирманският режим хвърля димна завеса от обещания за „реформи на съгласието” и същевременно етно-религиозните малцинства са подложени на страдания повече от всякога. Зети Брейк, журналист на австралийската „Кампания за Бирма”, каза на 6 февруари пред „Радио Австралия”, че положението на тези малцинства в действителност продължава да се влошава: усилва се конфликтът, а също така и нарушенията на човешките права, докато същевременно около 60 хиляди християни от щата Качин все още не могат да получат хуманитарна помощ. Също и ООН оповестява данни за около 55 хиляди качински бежанци, намиращи се в около двадесетина бежански лагери за изселници от щата, които едва преживяват и не разполагат с най-елементарни средства за живот.

Хората умират от болести, които могат да бъдат предотвратени, преди всичко поради студеното време и нехигиеничните условия на живот. Повечето от децата страдат от разстройство и стомашни паразити поради замърсената питейна вода. Съществува опасност от разпространяване на болестите. Жените все повече и повече правят спонтанни аборти.

Положението е ужасяващо. Бен Роджърс, журналист от „Солидарност с християните по света”, наскоро се завърна от бирманско-китайската граница и разказа, че е чул ужасяващи истории за нарушаване на човешките права – такива разкази той не е чувал за 15-те години работа в Бирма, споделя журналистът.

Отправяме молба към вас за молитва за християните от Качин. Молбата ни също е да отбележите в календара си датата 17 март 2012 година, събота, като ден за молитви за Бирма.