FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Иран >

Евангелието става достъпно до екипажите на ирански кораби и до други хора

Джеръми Рейнълдс

Мисионери, говорещи фарси, в действиеИран (ANS-ASSIST News Service). Мисионери, говорещи фарси, са насочили вниманието си към екипажите на ирански кораби, намиращи се близо до християнски страни, за да им раздават библии.

Според иранската християнска новинарска агенция Мохабат Нюз, мисионерите „използвали присъствието на ирански кораби и техните екипажи в пристанищата на страни с преобладаващо християнско население… за да им раздават вещи от културата на тези страни, такива като книги или филмът за Иисус, преведен на фарси”.

Мохабат Нюз потвърди, че тази новина идва веднага след дейността на някои уебсайтове на ислямския режим, които критикували мисионерите и ги обвинявали, че не оставят на мира иранските пътници, когато са в съседните страни.

Новинарската агенция каза също, че някои религиозни медии, подкрепяни от ислямския режим, усилват дейността си срещу християнството. Един независим шиитски уебсайт, който се е обявил като пропагандатор на шиитската мисъл в Иран, твърди, че християнските мисионери станали твърде активни дори в Бейрут.

Според Мохабат Нюз, този уебсайт твърдял, че иранските туристи, които отивали в Бейрут да посетят скалистия бряг „Рауш Рокс”, за известно време са били обект на християнските мисионери.

Група мисионери многократно отивала там по едно и също време и раздавала на иранските туристи книги и дискове с евангелски християнски материали. Филмите, които разпространявали, били преведени на фарси, турски, френски, английски, хинди, урду, арабски, руски, кюрдски и т.н.

Мохабат Нюз казва, че по всяка вероятност религиозните журналисти от подкрепяните от ислямския режим медии се чувствали засегнати от дейността на иранските християнски мисионери в чужбина. Журналистите също така разбирали, че не можели чрез своята „екстремна ислямска идеология” да окажат влияние на властите в страните, където християнските мисионери действали активно.

Мохабат Нюз твърди, че тези журналисти предупреждават управляващите за ръста на християнството в Иран, като пише: „От дълго време християнски мисионери действат в Иран и се опитват да обърнат мюсюлманската младеж в християнство чрез създаването на домашни църкви. Изглежда, че те не оставят на мира даже иранските младежи, когато пътуват в чужбина”.

Мохабат Нюз продължава: „Въпреки всичко, настояванията на подкрепяните от ислямския режим медии в действителност обръщат внимание върху смелостта и отдадеността на иранските християни на делото по разпространението на Божието слово и по разширяване на границите на християнството”.