FR US
Новини и репортажи > Репортажи от страните > Сомалия >

Ислямски екстремисти в Сомалия обезглавяват още един християнин, обърнал се от исляма в християнство

Дан Удинг

Членове на сомалийската твърдолинейна ислямистка бунтовническа групировка ал Шабааб маршируват с оръжия в ръце по време на празненство по случай дипломиране в МогадишуМогадишу, Сомалия (ANS-ASSIST News Service). Източници твърдят, че новинарската агенция „Преките новини на Компас” предава, че ислямски екстремисти от сомалийската бунтовническа милиция ал Шабааб обезглавила миналият месец християнин в покрайнините на Могадишу.

Източниците потвърдиха разказа на „Компас”, че бойците на милицията, които се бият срещу преходното правителство в Могадишу, са убили на 2 януари тази година 26-годишния Закария Хусейн Омар в селцето Сий-Карфид, намиращо се на около 15 километра от сомалийската столица. Омар е работил за християнска хуманитарна организация, която бе забранена миналата година от милицията ал Шабааб. Близък приятел на източника потвърди, че тялото му било оставено да лежи в продължение на 20 часа, докато номади го намират и го отнасят в Могадишу.

Същият човек каза пред „Компас”: „Миналата година Омар ми спомена, че животът му вече е в опасност, щом като ал Шабааб забранила неправителствената организация, за която той работи. Един човек, като го видял тогава, казал: ‘Това е младият мъж, който бе в Етиопия и за когото хората разправяха, че се отрекъл от исляма и приел християнството.”

„Компас” каза, че Омар се обърнал в християнство преди седем години, когато бил в Етиопия, където той и негови роднини живеели по това време. Върнал се в Сомалия през 2008 година, където завършил университетското си образование през 2009 година с диплома за финансист. Омар се жени през втората половина на 2010 година. След смъртта на Омар днес продължават да го оплакват неговата жена, родителите му (родени в централна Сомалия), брат му и четирите сестри.

В разказа на „Компас” се казва: „Милицията Ал Шабааб наброява от 3 хиляди до 7 хиляди бойци, които се стремят да наложат в Сомалия ислямския закон (шариат) в неговата по-строга форма. Същевременно преходното правителство в Могадишу се бори за съхраняване на контрола в страната и се отнася към християните малко по-толерантно от екстремистите на ал Шабааб. Но макар президентът шейх Шариф Шейк Ахмед да се обявява за умерен, той прие в законодателството редица черти на шариата, където за изоставилите исляма се предвижда смъртно наказание.”

„Ал Шабааб е една от няколкото отделили се групировки, които възникват в резултат на отстраняването през 2006 година от власт на Съюза на ислямските съдилища (групировка от съдилища на шариата) от етиопските сили в Сомалия. Няколко западни правителства обявиха ал Шабааб за терористична организация.”